Συνδυασμός λαπατινίμπης και τραστουζουμάμπης εξαφάνισε καρκίνους του μαστού

Ο συνδυασμός δύο φαρμακευτικών ουσιών εγκεκριμένων για τον καρκίνο του μαστού, η λαπατινίμπη (lapatinib) και η τραστουζουμάμπη (trastuzumab) επέφερε σημαντικό αποτέλεσμα σε ορισμένες γυναίκες με καρκίνο του μαστού μέσα σε 11 ημέρες, ανακοίνωσαν Βρετανοί ερευνητές χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα «συνταρακτικό».

karkinos mastou 5 6H μελέτη έγινε από ερευνητές του Institute of Cancer Research, στο Λονδίνο, του University of Manchester και του University Hospital of South Manchester NHS Foundation Trust. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι αν επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα αυτό, θα γλιτώσουν πολλές γυναίκες από την χημειοθεραπεία που γίνεται μετά την χειρουργική αφαίρεση των όγκων.

Το 28% των γυναικών με διάγνωση καρκίνου μαστού θετικού στην πρωτεΐνη HER2, που έλαβε το συνδυασμό φαρμάκων (λαπατινίμπη και τραστουζουμάμπη) είδε τους καρκινικούς όγκους  να συρρικνώνονται σημαντικά ή να εξαφανίζονται. Στο 11% οι όγκοι εξαφανίστηκαν εντελώς και στο 17% συρρικνώθηκαν πάρα πολύ.

Μάλιστα μερικές από αυτές είχαν εξάπλωση του καρκίνου στους λεμφαδένες – φρουρούς όταν έγινε η διάγνωση, δηλαδή ήταν σε στάδιο 2Β (ο λεμφαδένας φρουρός είναι αυτός που βρίσκεται πιο κοντά σε έναν όγκο).

Η χορήγηση των φαρμάκων έγινε με στόχο να μειωθούν οι όγκοι πριν από την εγχείρηση, ώστε να είναι πιο εύκολη η αφαίρεσή τους. Ωστόσο σε μερικές περιπτώσεις οι χειρουργοί δεν κατόρθωσαν να βρουν τους όγκους, οι οποίοι είχαν διάμετρο μέχρι και τα τρία εκατοστά, όταν ήρθε η στιγμή του χειρουργείου.

«Το να εξαφανιστούν συμπαγείς όγκοι σε διάστημα 11 ημερών είναι ανήκουστο. Πρόκειται για συνταρακτικά αποτελέσματα», είπε ο Νάιτζελ Μπάντρεντ, καθηγητής Χειρουργικής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Επειδή, ωστόσο, η μελέτη ήταν μικρή (τον συνδυασμό των φαρμάκων έλαβαν μόνο 66 ασθενείς επί συνόλου 257 που συμμετείχαν στη μελέτη), το εύρημα αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί από μεγαλύτερες μελέτες πριν προταθεί η ευρεία χρήση του συνδυασμού της λαπατινίμπης και της τραστουζουμάμπης.

Οι θετικοί στην HER2 καρκίνοι μαστού αποτελούν την μία από τις τρεις κύριες μορφές της νόσου, και αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% των περιπτώσεων. Για την αντιμετώπιση αυτών των καρκίνων χορηγείται κυρίως η τραστουζουμάμπη. Η λαπατινίμπη είναι εγκεκριμένη σε συνδυασμό με καπεσιταμπίνη (ένα άλλο αντικαρκινικό φάρμακο) ή με τραστουζουμάμπη για τις γυναίκες με προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο θετικό στην HER2 οι οποίες δεν είδαν βελτίωση με άλλη θεραπεία.

«Μείναμε έκπληκτοι από τα ευρήματά μας, καθώς επρόκειτο για μια τόσο σύντομης διάρκειας κλινική δοκιμή. Ήταν φανερό ότι μερικές ασθενείς ανταποκρίθηκαν πλήρως στη θεραπεία. Είναι εντυπωσιακό ότι αυτό έγινε τόσο γρήγορα», είπε η καθηγήτρια Τζούντιθ Μπλις του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο του Λονδίνου.

Θα ακολουθήσουν μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, για να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος υποτροπής.

Η τρέχουσα θεραπεία για τους καρκίνους που είναι θετικοί στην πρωτεΐνη HER2, είναι η χειρουργική αφαίρεση, ακολουθούμενη από την χημειοθεραπεία και τη χορήγηση του φαρμάκου Herceptin.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι ο καρκίνος του μαστού αποτελείται από τουλάχιστον 10 διαφορετικές ασθένειες, η κάθε μία με ξεχωριστή αιτία, προσδόκιμο ζωής και συνιστώμενη θεραπεία. Στόχος της ολοένα πιο εξατομικευμένης ιατρικής είναι η χορήγηση φαρμάκων τα οποία είναι κατάλληλα για κάθε διαφορετική περίπτωση.

Δείτε επίσης