Τα σταφύλια κάνουν καλό στα μάτια – καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες

Γενιές παιδιών έχουν ακούσει ότι πρέπει να τρώνε καρότα, με την υπόσχεση ότι κάνουν καλό στην όραση. Τώρα, μια μελέτη που έγινε σε ποντίκια αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση σταφυλιών είναι επίσης καλή για τα μάτια και μειώνει τον κίνδυνο τύφλωσης αργότερα στη ζωή. Το αποτέλεσμα αυτό είναι πολύ πιθανό να ισχύει και για τον άνθρωπο.

stafylia 6Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα σταφύλια προστατεύουν από μία χημική διαδικασία που συμβαίνει μέσα στο σώμα και είναι γνωστή ως οξειδωτικό στρες. Η διαδικασία αυτή απελευθερώνει στον αμφιβληστροειδή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες και με την πάροδο των ετών επηρεάζουν αρνητικά την όραση. Το αυξημένο οξειδωτικό στρες συνδέεται στενά με τη νόσο του αμφιβληστροειδούς και έχει ευρέως μελετηθεί στην ανάπτυξη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Ο αμφιβληστροειδής περιέχει κύτταρα τα οποία αποκρίνονται στο φως και είναι γνωστά ως φωτοϋποδοχείς το οποία όμως υπόκεινται σε βλάβες.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition, βρήκε ότι σταφύλια ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν τις βλάβες από το οξειδωτικό στρες και να διατηρήσουν την υγιή λειτουργία του αμφιβληστροειδούς στα ποντίκια. Ο λόγος είναι ότι τα σταφύλια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Η καθηγήτρια Abigail Hackam, του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι στις ΗΠΑ, η οποία πραγματοποίησε την έρευνα, δήλωσε: «Η προσθήκη σταφυλιών στη διατροφή όντως διατηρεί την υγεία του αμφιβληστροειδούς καθώς τον προστατεύει από το οξειδωτικό στρες».

Βιταμίνες και ρεσβερατρόλη

Στη μελέτη, μια ομάδα ποντικών τρέφονταν με αποξηραμένη σκόνη από ολόκληρα σταφύλια σε ποσότητα που ισοδυναμούσε με τρεις περίπου μερίδες την ημέρα για τον άνθρωπο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και στα δύο μάτια ο αμφιβληστροειδής διατηρήθηκε υγιής τόσο ως δομή όσο και ως λειτουργία. Τα ποντίκια αυτής της ομάδας διατήρησαν την ποσότητα των φωτοϋποδοχέων.

Σε μια δεύτερη ομάδα ποντικών, που δεν έτρωγε σταφύλια, ο αμφιβληστροειδής υπέστη ζημιές, εμφανίζοντας “τρύπες” και βλάβες ενώ υπήρχε μια σημαντική μείωση στο πάχος του.
Υπήρξε επίσης 40% μείωση στους φωτοϋποδοχείς.

Τα σταφύλια αναγνωρίζεται ευρέως ως superfood καθώς περιέχουν βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και βήτα-καροτίνη, ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.  Προηγούμενη έρευνα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης διαπίστωσε ότι τα αντιοξειδωτικά οφέλη της κατανάλωσης μωβ χυμού σταφυλιών θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η φλούδα των σταφυλιών (μαύρων ή άσπρων) περιέχουν ρεσβερατρόλη, μια ουσία που βρίσκεται επίσης σε βατόμουρα, φράουλες, βατόμουρα και τα μήλα, και θεωρείται ότι κάνει καλό στην υγεία.

Δείτε επίσης