Θυλακίτιδα από έρπη

Υποτροπιάζουσες ή πρωτοπαθείς λοιμώξεις με απλό έρπητα (συνήθως λόγω του HSV-1) μπορεί πρωτοπαθώς να προσβάλλουν τα τριχοθυλάκια – η μόλυνση των τριχοθυλακίων ονομάζεται θυλακίτιδα.

Αιτία της θυλακίτιδας μπορεί να είναι διάφοροι ιοί όπως ο ιός του απλού έρπητα, η σύφιλη και σπανιότερα τα παράσιτα. Μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος μας στο σώμα, στο πρόσωπο ή στο τριχωτό της κεφαλής.

Η κλινική εκδήλωση της ερπητικής θυλακίτιδας ποικίλλει από λίγες εξέρυθρες θυλακικές βλατίδες (προσομοιάζοντας ακμή εξ εκδορών), έως εκτεταμένες βλάβες, προσβάλλοντας όλη τη γενειακή περιοχή.

Το ξύρισμα με λεπίδα ξυραφιού ακριβώς πριν από την αρχική έκθεση ή στην περίπτωση της παρουσίας οξέος ουλοστοματικού έρπητα μπορεί να σχετίζεται με πιο εκτεταμένο εξάνθημα.

H έναρξη μπορεί να είναι οξεία (εντός ημερών), υποξεία ή χρόνια.

Διαγνωστικά σημεία αποτελούν η τάση για διαβρώσεις, η ίαση χωρίς θεραπεία εντός 2 με 3 εβδομάδων και μια σεξουαλική συμπεριφορά υψηλού κινδύνου.

Η διάγνωση μπορεί να επιβεβαιωθεί με βιοψία.

Παρόλο που η ερπητική λοίμωξη είναι κυρίως στο τριχοθυλάκιο, οι καλλιέργειες των επιφανειακών δερματικών διαβρώσεων συνήθως δίνουν θετικό αποτέλεσμα στις πρώτες 5 με 7 ημέρες του εξανθήματος.

Δείτε επίσης