Η προγεστερόνη είναι αυτή που δίνει ενέργεια στα σπερματοζωάρια

Επιστήμονες από το University of California στο Berkeley ανακάλυψαν ένα σημαντικό μηχανισμό της αναπαραγωγής που αναμένεται να οδηγήσει σε νέες θεραπείες γονιμότητας και αντισυλληπτικές μεθόδους.

gonimothta 6 6Οι ερευνητές βρήκαν ότι στην ουρά του σπερματοζωαρίου βρίσκεται ένας υποδοχέας πρωτεΐνης ο οποίος αντιδρά στην γυναικεία ορμόνη προγεστερόνη την οποία απελευθερώνει το ωάριο. Πρόκειται για ένα δίαυλο ασβεστίου που οι ειδικοί έχουν ονομάσει CatSper. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.

Όταν το σπερματοζωάριο πλησιάζει το ωάριο, η προγεστερόνη ενεργοποιεί τον υποδοχέα (χιλιάδες αυτών των υποδοχέων βρίσκονται στην επιφάνεια της ουράς του σπερματοζωαρίου) κι αυτό πυροδοτεί μια σειρά από αλλαγές που έχουν ως τελικό αποτέλεσμα να τινάζεται η ουρά του σπερματοζωαρίου σαν μαστίγιο, κάτι που του δίνει την απαραίτητη ενέργεια για να διεισδύσει στο ωάριο.

Αν ο υποδοχέας δεν ενεργοποιηθεί δεν μπορεί να γίνει γονιμοποίηση. Είναι ήδη γνωστό ότι η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων ενός άνδρα είναι πολύ σημαντική για την ικανότητα τεκνοποίησης.

Η ανακάλυψη στο πώς λειτουργεί μηχανισμός κινητικότητας των σπερματοζωαρίων αναμένεται να οδηγήσει σε ανάπτυξη νέων θεραπειών γονιμότητας.

Από την άλλη πλευρά θα μπορούν να αναπτυχθούν φάρμακα με στόχο την επιβράδυνση της κίνησης των σπερματοζωαρίου που θα λειτουργούν ως  αντισυλληπτική μέθοδος η οποία θα είναι κοινή για άνδρες και γυναίκες – αν σταματήσει η προγεστερόνη να δίνει το “λάκτισμα” στο σπερματοζωάριο δεν μπορεί να υπάρξει διείσδυση στο ωάριο.

“Αν ο πρωτεϊνικός υποδοχέας δεν αναγνωρίζει την προγεστερόνη, τότε δεν υπάρχει γονιμότητα”, ανέφερε η Melissa Miller, μεταδιδακτορική ερευνήτρια και επικεφαλής συντάκτης της μελέτης. “Αυτό μας δίνει μια κατανόηση του βιοχημικού μονοπατιού που εμπλέκεται στη δραστηριότητα του ανθρώπινου σπέρματος.”

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τώρα που γνωρίζουν τους “παίκτες”, το επόμενο βήμα τους είναι να κοιτάξουν σε άλλους ιστούς που εκφράζουν αυτούς τους πρωτεϊνικούς υποδοχείς για να δουν αν η προγεστερόνη δρα και εκεί με παρόμοιο τρόπο. Έτσι μπορεί να βρεθεί ότι η προγεστερόνη επηρεάζει στην αίσθηση του πόνου και τις υπερβολικές συσπάσεις των λείων μυικών ινών που παρατηρούνται στο άσθμα.

Δείτε επίσης