Μη δίνετε σοκολάτα στους σκύλους – Δεν μεταβολίζουν καφεΐνη και θεοβρωμίνη

H σοκολάτα, και ειδικά η μαύρη, αποτελεί αιτία δηλητηρίασης των κατοικίδιων ζώων, λένε Βρετανοί κτηνίατροι, δια στόματος του Huw Stacey, διευθυντή Κλινικών Υπηρεσιών της αλυσίδας κτηνιατρείων Vets4Pets.

Οι ειδικοί προειδοποιούν τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων, και ιδιαιτέρως σκύλων, ότι δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να δίνουν σοκολατάκια ως “δωράκια” στα αγαπημένα τους ζώα. Επίσης, πρέπει να διατηρούν τις σοκολατούχες τροφές σε μέρη όπου έχουν πρόσβαση τα ζώα.

«Η σοκολάτα είναι ιδιαίτερα τοξική για τους σκύλους, διότι περιέχει καφεΐνη και θεοβρωμίνη,  δύο ουσίες στις οποίες είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι», ανέφερε ο Stacey. «Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, οι σκύλοι δυσκολεύονται να μεταβολίσουν αυτές τις δύο ουσίες, οι οποίες συσσωρεύονται στο αίμα τους και επηρεάζουν την καρδιά, το κεντρικό νευρικό σύστημα και τα νεφρά».

Προσοχή στο κακάο

Ο κίνδυνος που διατρέχουν τα κατοικίδια ζώα είναι ανάλογος με τα επίπεδα του κακάο στη σοκολάτα. Όσο περισσότερο κακάο περιέχει η σοκολάτα, τόσο μεγαλύτερα είναι και τα επίπεδα της θεοβρωμίνης. Έτσι, η μαύρη σοκολάτα – η οποία προωθείται ως υγιεινή στον άνθρωπο επειδή περιέχει περισσότερο κακάο – είναι η πιο επικίνδυνη για τα ζώα και είναι πιο πιθανό να προκαλέσει επιπλοκές σε σχέση με τη λευκή ή τη σοκολάτα γάλακτος, σύμφωνα με τον Stacey.

Φυσικά, ο κίνδυνος εξαρτάται και από το μέγεθος του σκύλου, αλλά ακόμα και μικρές ποσότητες σοκολάτας μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα.

Τα συμπτώματα της κατανάλωσης σοκολάτας από ένα σκύλο περιλαμβάνουν τον εμετό, τη διάρροια, την αυξημένη θερμοκρασία σώματος, τον γρήγορο καρδιακό παλμό, τη γρήγορη αναπνοή και τελικά επιληπτικούς σπασμούς και καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα υπόλοιπα κατοικίδια ζώα, όπως είναι οι γάτες, τα κουνέλια και τα ποντίκια, έχουν μεγαλύτερη ανεκτικότητα στη σοκολάτα. Έτσι σ’ αυτά τα ζώα δεν παρατηρούνται τόσο πολλά περιστατικά δηλητηρίασης όσα στους σκύλους, αλλά και αυτά μπορεί να εκδηλώσουν παρενέργειες.

Αξίζει να σημειωθεί η ξυλιτόλη χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή γιατί είναι 100 φορές πιο τοξική από τη σοκολάτα στους σκύλους.

Δείτε επίσης