Τέλος τα ανέκδοτα με τις ξανθιές – Είναι πιο έξυπνες από τις μελαχρινές

Τα ανέκδοτα για τις ξανθιές το έχουν πραγματικά παρατραβήξει: “Ο μπαμπάς είναι σπίτι;” “Όχι καλέ, ο μπαμπάς είναι άνθρωπος”. Τέλος σ’ αυτή την παγκόσμια πλάκα θέλει να βάλει μια  αμερικανική μελέτη που διαλύει το μύθο της ανεγκέφαλης ξανθιάς.

xanthies 6 iqΕρευνητές του Ohio State University με επικεφαλής τον καθηγητή Jay Zagorsky του Κέντρου Ερευνών Ανθρωπίνου Δυναμικού, δημοσίευσαν μια έρευνα στο περιοδικό Economics Bulletin που βρήκε ότι ο δείκτης νοημοσύνης των ξανθών γυναικών είναι υψηλότερος από αυτόν των μελαχρινών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης που είχαν 10,878 άτομα λευκής καταγωγής και τις συσχέτισαν με το φυσικό χρώμα των μαλλιών τους (καστανά, μαύρα, κόκκινα). Η μέση βαθμολογία του IQ μιας ξανθιάς βρέθηκε να είναι 103,2, έναντι 102,7 μιας καστανομάλλας, 101,2 μιας κοκκινομάλλας και 100,5 μιας μελαχρινής. Τα στοιχεία προήλθαν από μια αμερικανική βάση δεδομένων που ονομάζεται National Longitudinal Survey of Youth 1979 (NLSY79), η οποία περιλαμβάνει άτομα ηλικία 14-21 ετών τα οποία έδωσαν συνέντευξη για πρώτη φορά το 1979.

Σχετικά με τους ξανθούς άνδρες, οι επιδόσεις στα τεστ ευφυΐας δεν είχαν καμία σχέση με το χρώμα των μαλλιών τους (είναι αξιοσημείωτο ότι οι ξανθοί άνδρες δεν περιλαμβάνονται στα ανέκδοτα).

Παρότι τα ανέκδοτα είναι απλώς μια πλάκα, αρκετές φορές έχουν υπόγεια επίδραση στην ανθρώπινη συμπεριφορά και ενισχύουν τις διακρίσεις. Ο Zagorsky ανέφερε ότι τέτοια στερεότυπα, όπως αυτό με τις ξανθιές, “δυστυχώς έχουν συχνά αρνητικές επιπτώσεις στις προσλήψεις, στις προαγωγές και σε άλλες κοινωνικές επαφές. Οι διακρίσεις με βάση την εμφάνιση έχoυν σοβαρές οικονομικές συνέπειες. Οι γυναίκες με ξανθά μαλλιά συχνά θεωρούνται όμορφες, αλλά χαζές, το οποίο είναι ένα δυνητικά επιβλαβές στερεότυπο αφού οι εργοδότες αναζητούν έξυπνους εργαζόμενους”.

Είναι τουλάχιστον το ίδιο έξυπνες

Η νέα έρευνα δείχνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει διάκριση κατά των ξανθών γυναικών με βάση τη νοημοσύνη – άλλωστε υπερτερούν αφού έδειξε ότι είναι πιο έξυπνες. Οι ξανθιές είναι στην πραγματικότητα πιο πιθανό ταξινομηθούν ως ιδιοφυΐες και είναι λιγότερο πιθανό να έχουν εξαιρετικά χαμηλό δείκτη νοημοσύνης συγκριτικά με γυναίκες άλλου χρώματος μαλλιών.

Ο Zagorsky όμως δεν θέλει η έρευνά του να ερμηνευτεί υπέρ των ξανθών γυναικών λέγοντας: “Δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ότι οι ξανθιές είναι πιο έξυπνες από τις άλλες γυναίκες, αλλά σίγουρα δεν είναι πιο χαζές”. Είναι άγνωστο αν υπάρχει κάποια γενετική διαφορά που να παίζει ρόλο στην νοημοσύνη και να σχετίζεται με το χρώμα των μαλλιών. Ωστόσο ο Zagorsky βρήκε ένα μικρό πλεονέκτημα που αφορά το κοινωνικό περιβάλλον καθώς φαίνεται ότι οι ξανθιές βρίσκονται πιο συχνά σε οικογένειες -στις ΗΠΑ- που τους δίνουν περισσότερα ερεθίσματα, δηλαδή σε πιο ευκατάστατες οικογένειες.

Δεν είναι ξεκάθαρο πως καθιερώθηκε το στερεότυπο των χαζών ξανθών γυναικών παγκοσμίως. Κατά μια άποψη ξεκίνησε από τη Γαλλία τον 18ου αιώνα, από μια πολύ όμορφη πόρνη η οποία όμως δεν είχε την ανάλογη εξυπνάδα. Μια άλλη άποψη θέλει τα ανέκδοτα να συντηρούνται στην πραγματικότητα από τις μελαχρινές προκειμένου να επηρεάσουν με υπόγειο τρόπο τους άνδρες που ως γνωστόν προτιμούν τις ξανθιές.

Δείτε επίσης