Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει τα οστά παρά τα λίγα γαλακτοκομικά

Αρκετές μελέτες συνδέουν τη μεσογειακή διατροφή με την θωράκιση του οργανισμού από την άνοια, τον καρκίνο και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Λιγότερο γνωστό είναι ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να κάνει καλό και στα οστά ή τουλάχιστον δεν είναι χειρότερη από μια διατροφή που περιέχει μεγαλύτερη κατανάλωση γαλακτοκομικών.

mesogeiakh_diatrofh_6Χαμηλό κίνδυνο καταγμάτων αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή η οποία είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, ψάρια, όσπρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής άλεσης και ελαιόλαδο αλλά δεν περιέχει πολύ γάλα. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης ερευνητών του University of Wurzburg που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 90.014 Αμερικανίδες μέσης ηλικίας 64 ετών και βρήκαν ότι όσες ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν 0,29% μικρότερο κίνδυνο καταγμάτων στη λεκάνη τους. Πρόκειται βέβαια πολύ μικρή διαφορά, στα όρια του στατιστικού λάθους. Όμως το εύρημα θεωρείται σημαντικό διότι η μεσογειακή διατροφή δεν περιέχει την ποσότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων (αν και περιέχει το τυρί) που καταναλώνουν οι λαοί της βόρειας Ευρώπης και άρα θα περίμενε κανείς ότι αυξάνεται ο κίνδυνος για οστεοπόρωση.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι γιατροί πρέπει να συνιστούν στις γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ειδικών, υπολογίζεται ότι μια στις τρεις γυναίκες άνω των 50 ετών θα υποστούν κάποια στιγμή οστεοπορωτικό κάταγμα. Το ίδιο ισχύει για έναν στους πέντε άνδρες.

Προστασία από τα κατάγματα παρά τα λίγα γαλακτοκομικά

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις απαντήσεις στα λεπτομερή ερωτηματολόγια που είχαν δώσει οι γυναίκες σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και τις αξιολόγησαν για το πόσο κοντά ήταν στη μεσογειακή διατροφή.

Έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησης που κράτησε 16 χρόνια, οι γυναίκες που είχαν ηλικία 50-79 ετών κατά την έναρξη της μελέτης, είχαν υποστεί συνολικά 28.718 κατάγματα, εκ των οποίων τα 2.121 ήταν κατάγματα ισχίου, τα οποία είναι συνηθισμένα στην περίπτωση της οστεοπόρωσης.

Όσες γυναίκες είχαν δηλώσει ότι ακολουθούσαν διατροφή παρόμοια με τη μεσογειακή  είχαν 0,29% μικρότερη πιθανότητα να υποστούν κάταγμα στη λεκάνη, σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες, στη διάρκεια των 16 ετών, παρότι κατανάλωναν λίγα γαλακτοκομικά.

“Μια διατροφή υψηλής ποιότητας, όπως η μεσογειακή διατροφή, φαίνεται να συνοδεύεται με χαμηλότερο κίνδυνο καταγμάτων στην περιοχή της λεκάνης”, ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Bernhard Haring. “Τα ευρήματα δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να θωρακίσει την υγεία των οστών των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών”.

Δεν είναι η πρώτη που ανευρίσκεται ότι η μεσογειακή διατροφή λειτουργεί προστατευτικά για τα οστά. Το 2012, μια μελέτη που περιέλαβε 127 ηλικιωμένους Ισπανούς άνδρες έδειξε ότι όσοι ακολουθούσαν την μεσογειακή διατροφή είχαν υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης οστεοκαλσίνης η οποία ενισχύει τον σχηματισμό των οστών.

“Το σύστημα υγείας των ΗΠΑ αγνοεί σχεδόν εξ ολοκλήρου τη διατροφή υπέρ της φαρμακολογίας και είναι εξαιρετικά δαπανηρό και αναποτελεσματικό σε σχέση με τα συστήματα άλλων χωρών», έγραψε ο Walter Willett του Harvard School of Public Health, σε σχετικό σχόλιο. “Η ένταξη της μεσογειακής διατροφής και των σχετικών διατροφικών συνηθειών στην ιατρική πρακτική, στα νοσοκομεία, τα σχολεία και στα άλλα ιδρύματα έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την υγεία”.

Δείτε επίσης