Περισσότερους στρεπτόκοκκους έχει το στόμα των καπνιστών

Το κάπνισμα αλλάζει το μικροβίωμα στο στόμα, βρήκε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Society for Microbial Ecology.

kapnisma stoma 6Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές του NYU Langone Medical Center, στη Νέα Υόρκη, διαπίστωσαν ότι το κάπνισμα αλλάζει το μείγμα των περίπου 600 διαφορετικών βακτηρίων του στόματος και αυξάνει την παρουσία των στρεπτόκοκκων. Είναι άγνωστο αν αυτή η αλλαγή του μικροβιώματος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ή άλλων ασθενειών στο στόμα ή σε άλλα μέρη του σώματος – ωστόσο είναι γνωστό πως όπου υπάρχει κάπνισμα υπάρχει και καρκίνος.

Οι επιστήμονες εξέτασαν δείγματα από 1.204 άνδρες και γυναίκες, στο πλαίσιο μελετών που διεξάγονται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Οι συμμετέχοντες είχαν ηλικία άνω των 50 ετών εκ των οποίων 112 ήταν καπνιστές, 571 πρώην καπνιστές (το 17% είχε σταματήσει να καπνίζει τα τελευταία 10 χρόνια), και 521 δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Με γενετικές εξετάσεις προσδιορίστηκαν τα είδη βακτηρίων που περιείχε η στοματική κοιλότητα κάθε ατόμου και βρέθηκε ότι το στοματικό μικροβίωμα των καπνιστών διέφερε δραματικά από αυτό των μη καπνιστών και εκείνων που είχαν διακόψει το κάπνισμα.

10% περισσότεροι στρεπτόκοκκοι στους καπνιστές

Περισσότερα από 150 είδη βακτηρίων παρουσίαζαν αυξημένη ανάπτυξη στη στοματική κοιλότητα των καπνιστών, ενώ άλλα 70 παρουσίαζαν σημαντικές μειώσεις.

Οι καπνιστές είχαν λιγότερα είδη πρωτεοβακτηρίων (στο 4,6% των συνολικών βακτηριδίων του στόματος) από τους μη καπνιστές (11,7%). Τα βακτήρια αυτά εμπλέκονται στη διάσπαση των τοξικών χημικών ουσιών που συνεπάγεται το κάπνισμα. Αντίθετα, οι καπνιστές είχαν 10% παραπάνω στρεπτόκοκκους, βακτήρια που προάγουν την τερηδόνα (Streptococcus mutans) αλλά και άλλες ασθένειες. Επίσης ο Streptococcus milieu σχετίζεται με τη δημιουργία οδοντικών αποστημάτων.

Να σημειωθεί ότι ένα είδος στρεπτόκοκκων που ονομάζονται πρασινίζοντες βρίσκεται φυσιολογικά στη στοματική κοιλότητα και στο δέρμα χωρίς να ζουν στο περιβάλλον. Ορισμένα στελέχη τους προκαλούν λοιμώξεις διότι κάτω από ορισμένες συνθήκες καταφέρνουν να διαπεράσουν το δέρμα ή των βλεννογόνους και να μπουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Το καλό είναι πάντως ότι διαπιστώθηκε πως το μικροβίωμα επανερχόταν σε περίπτωση διακοπής του καπνίσματος, με αποτέλεσμα οι πρώην καπνιστές (ύστερα από 10 χρόνια) να έχουν ίδια μικροβιακή ισορροπία με αυτούς που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Είναι άγνωστο αν οι αλλαγές στη σύνθεση των βακτηρίων αποδυναμώσουν την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε καρκινογόνες ουσίες που εμπεριέχει ο καπνός του τσιγάρου ή προκαλούν άλλες ασθένειες στο στόμα, τους πνεύμονες, ή το έντερο. Πάντως, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τουλάχιστον τα 75% των στοματικών καρκίνων συνδέονται με το κάπνισμα.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που έδειξε ότι το κάπνισμα έχει ουσιαστική επίδραση στο στοματικό μικροβίωμα.

Δείτε επίσης