Τα αντιβιοτικά στα παιδιά αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη

Τα παιδιά και οι έφηβοι που έχουν πάρει συχνά αντιβιοτικά, μπορεί να έχουν διαταραγμένη εντερική χλωρίδα και αυτό να αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης προδιαβήτη στην εφηβεία. Το συμπέρασμα προκύπτει από μια ελληνική μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας για το 2016, στη Βοστόνη.

Ο προδιαβήτης είναι ένα στάδιο που αυξάνει την πιθανότητα διαβήτη τύπου 2 αργότερα, καθώς τα επίπεδα σακχάρου αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα αντιβιοτικά σχετίζονται με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, καθώς μια δανική μελέτη έδειξε ότι τα ευρέως φάσματος αντιβιοτικά αυξάνουν τον κίνδυνο στους ενήλικες. Τα φάρμακα αυτά αλλάζουν την χλωρίδα του εντέρου και επηρεάζουν τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπαρών οξέων. Όμως τα εντερικά βακτήρια μπορούν να μειώσουν την ικανότητα μεταβολισμού της γλυκόζης, κάτι που συμβαίνει στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 2.

Μια άλλη μελέτη, σε παιδιά αυτή τη φορά, έδειξε ότι τα αντιβιοτικά ευρέως φάσματος μέχρι την ηλικία των 2 ετών μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας κατά 20%.

Εντερικά βακτήρια

Στην παρούσα μελέτη, ερευνητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τη Χαρίκλεια Στεφανάκη, μελέτησαν 10 εφήβους (αγόρια και κορίτσια ηλικίας 12-17 ετών) με προδιαβήτη και τους συνέκριναν με 14 υγιείς συνομηλίκους τους.

Οι έφηβοι με προδιαβήτη είχαν λάβει αντιβιοτικά πάνω από τρεις φορές, ετησίως, έως την ηλικία των τριών ετών, ενώ οι έφηβοι χωρίς προδιαβήτη είχαν πάρει πολύ λιγότερες φορές αντιβιοτικά στην παιδική ηλικία.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα κοπράνων των συμμετεχόντων και βρήκαν ότι οι έφηβοι με προδιαβήτη είχαν λιγότερα «καλά» εντερικά βακτήρια.

«Η αυξημένη κατανάλωση αντιβιοτικών έως την ηλικία των 3 ετών φαίνεται να μειώνει τα ωφέλιμα εντερικά μικρόβια και έτσι να μεταβάλει την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών και τον μεταβολισμό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προδιαβήτη, ένα στάδιο υψηλού κινδύνου για διαβήτη τύπου 2», εξήγησε η κα Στεφανάκη.

Και πρόσθεσε: «Τα αντιβιοτικά πρέπει να δίνονται μόνο όταν πραγματικά ενδείκνυται κάτι τέτοιο. Τα μικρόβια του εντέρου συμβάλλουν στην παραγωγή βιταμινών, ορμονών και μικροθρεπτικών συστατικών. Επίσης, αλληλεπιδρούν με το νευρικό σύστημα του εντέρου και επηρεάζουν την ανοσολογική αντίδραση του τελευταίου».

Δείτε επίσης