Tα βαράκια στο γυμναστήριο έχουν 360 φορές τα βακτήρια της τουαλέτας

Μια βρετανική μελέτη που παρουσιάστηκε από την ιστοσελίδα FitRated προειδοποιεί ότι ο εξοπλισμός των γυμναστηρίων μπορεί να αποτελεί πηγή επιβλαβών βακτηρίων.

varakia 6Κάθε φορά που αγγίζουμε την οθόνη ενός κυλιόμενου διαδρόμου για να κάνουμε το πρόγραμμά μας ή πιάνουμε τα διάφορα ελεύθερα βάρη, μπορεί να ερχόμαστε σε επαφή με παθογόνα βακτήρια που είναι σε θέση να προκαλέσουν από εξανθήματα και πνευμονία μέχρι σηψαιμία ή ακόμα να είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Τα παθογόνα βακτήρια βρίσκονται μάλιστα μερικές φορές σε επίπεδα υψηλότερα απ’ ό,τι στη λεκάνη της τουαλέτας.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν Βρετανοί ερευνητές που επισκέφθηκαν τρία τυχαία γυμναστήρια και εξέτασαν 27 διαφορετικά όργανα. Τα δείγματα εστάλησαν στο εργαστήριο περιβαλλοντικών ελέγχων EmLab P&K για ανάλυση και τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

  • Το μέσο στατικό ποδήλατο είχε 39 φορές περισσότερα μικρόβια απ’ όσα ανευρίσκονται στον δίσκο φαγητού μιας σχολικής καφετέριας.
  • Ο μέσος κυλιόμενος διάδρομος είχε 74 φορές περισσότερα βακτήρια απ’ ό,τι η βρύση μιας δημόσιας τουαλέτας.
  • Το μέσο σετ ελεύθερων βαρών είχε 362 φορές περισσότερα μικρόβια απ’ ό,τι το κάθισμα μιας τουαλέτας.

vakthria gymΚάθε όργανο έφερε κατά μέσον όρο περισσότερα από 1 εκατομμύριο μικρόβια ανά τετραγωνική ίντσα (6,5 τετραγωνικά εκατοστά). Πάνω από το 70% των βακτηρίων που ανιχνεύθηκαν είναι δυνητικά επιβλαβή για τον άνθρωπο.

Και οι τρεις παραπάνω τύποι εξοπλισμού βρέθηκαν επίσης να περιέχουν gram-θετικούς κόκκους – βακτήρια που προκαλούν συνήθως λοιμώξεις του δέρματος και άλλες ασθένειες.
Επίσης βρέθηκαν gram-αρνητικά βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση και να είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Τέλος βρέθηκαν ορισμένα είδη βακτηρίων που μπορούν να βλάψουν τα μάτια, τα αυτιά και να προκαλέσουν αναπνευστικές λοιμώξεις.

«Ο εξοπλισμός του γυμναστηρίου χρησιμοποιείται από δεκάδες ανθρώπους οι οποίοι λερώνονται και ιδρώνουν», δήλωσε η Τσέλσι Φρήμπερν, εκ μέρους της ιστοσελίδας FitRated. «Είναι λοιπόν αναμενόμενο να αφήνουν πίσω τους βακτήρια που πολλαπλασιάζονται και μπορούν να μεταφερθούν στον επόμενο ασκούμενο. Συμβαίνει ακριβώς το ίδιο με κάποιον που κάνει αλλεπάλληλες χειραψίες με ανθρώπους που έχουν ιδρωμένες παλάμες».

Οι ειδικοί του FitRated συνιστούν να καθαρίζουμε με απολυμαντικό μαντηλάκι τα όργανα γυμναστικής πριν ασκηθούμε και να πλένουμε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν και μετά από κάθε προπόνηση. Πρέπει πάντα να έχουμε μια πετσέτα για να σκουπίζουμε τον ιδρώτα και να αποφεύγουμε να αγγίζουμε με χέρια το πρόσωπο. Τέλος καλό είναι να φοράμε γάντια.

Δείτε επίσης