Εντεροβακτηρίδιο Sakazakii και λοιμώξεις

To Εντεροβακτηρίδιο sakazakii είναι Gram-αρνητικό βακτηρίδιο. Ανήκει μαζί με το Ε. aerogenes και Ε. Cloacae στο γένος EnterobaCter. Χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι προκαλεί ειδικά στα νεογέννητα, μάλιστα στα πρόωρα, πολύ βαριές λοιμώξεις.

Η κατανομή του είναι άγνωστη. Βρίσκεται σε διάφορα παρασκευάσματα σκόνης γάλακτος που χρησιμοποιούνται για την τεχνητή διατροφή των βρεφών. Έχει απομονωθεί επίσης στις βιομηχανίες παραγωγής σκόνης γάλακτος, σοκολάτας, πουρέ πατάτας, δημητριακών.

Δεν έχει βεβαιωθεί η παρουσία του ούτε στο έδαφος ούτε στο νερό. Το μικρόβιο επιβιώνει για πολύ χρόνο στο περιβάλλον. Καταστρέφεται από τα συνήθη αντισηπτικά (70% οινόπνευμα) και απολυμαντικά (υδατικό διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10%). Επίσης καταστρέφεται σε υψηλή θερμοκρασία (100 βαθμούς Κελσίου για 10 λεπτά).

Μετάδοση

Η μετάδοση του μικροβίου γίνεται με κατανάλωση από τα παιδιά παρασκευασμάτων τεχνητού γάλακτος σε σκόνη. Δε μεταδίδεται με το νερό.

Επίσης δε μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και ούτε έχει βεβαιωθεί άλλος τρόπος μετάδοσης εκτός απ’ την κατανάλωση τεχνητού γάλακτος σε σκόνη.

Σημειώνεται πάντως ότι οι λοιμώξεις είναι σπάνιες καθόσον λαμβάνονται αυστηρά μέτρα αποστείρωσης κατά την παρασκευή των παρασκευασμάτων γάλακτος που χρησιμοποιούνται για την τεχνητή διατροφή των βρεφών.

Ποιες μολύνσεις προκαλεί

Το Ε. sakazakii έχει διαπιστωθεί ότι προκαλεί βαριές λοιμώξεις, όπως λοιμώξεις του κεντρικού νευρικού συστήματος (μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα) καθώς και νεκρωτική εντεροκολίτιδα. Οι περισσότερες λοιμώξεις αφορούν βρέφη και ιδιαίτερα πρόωρα νεογνά και συμβαίνουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών.

Η διάγνωση βασίζεται στη μικροσκοπική εξέταση και καλλιέργεια παθολογικού υλικού (εγκεφαλονωτιαίο υγρό, αίμα, κόπρανα). Στη συνέχεια γίνεται έλεγχος ευαισθησίας στα αντιβιοτικά.

Θεραπεία και πρόληψη

Ο μικροοργανισμός είναι ευαίσθητος σε διάφορα αντιβιοτικά. Επειδή όμως εμφανίζεται συχνά αντοχή, τα αντιβιοτικά δίδονται με βάση το αντιβιόγραμμα και κατόπιν εντολής του γιατρού.

Υπάρχουν αυστηρές οδηγίες ασφαλείας για την παρασκευή τεχνητού γάλακτος σε σκόνη για την κατανάλωση από τα βρέφη ή τα πρόωρα νεογνά. Στις μητέρες δίδονται επίσης αυστηρές οδηγίες για να γίνεται η παρασκευή του διαλύματος του τεχνητού γάλακτος πάντα με βρασμένο νερό μέχρι την ηλικία του βρέφους 6 μηνών.

Προσοχή επιβάλλεται ώστε το παρασκευασμένο διάλυμα γάλακτος για τη διατροφή του βρέφους, αν δεν καταναλώνεται αμέσως, να απορρίπτεται και όχι να επαναχρησιμοποιείται μετά από θέρμανση. Επίσης όλα τα σκεύη που χρησιμοποιούνται για τη διατροφή του βρέφους πρέπει να είναι αποστειρωμένα. Επιπροσθέτως όλες οι επιφάνειες στην κουζίνα πρέπει να απολυμαίνονται συχνά και οπωσδήποτε προ της παρασκευής του διαλύματος του γάλακτος.

Δείτε επίσης