Ο έλεγχος για διαβήτη κύησης πρέπει να γίνεται νωρίτερα

Είναι γνωστό ότι οι παχύσαρκες έγκυες γυναίκες ή αυτές που έχουν διαβήτη κύησης είναι πιθανόν να γεννήσουν μεγάλα σε μέγεθος παιδιά. Τώρα μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetes Care βρήκε ότι η ανάπτυξη του εμβρύου επιταχύνεται από τα πρώτα κιόλας στάδια της εγκυμοσύνης.

Στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 7% των έγκυων γυναικών εμφανίζουν διαβήτη κύησης. Λόγω ορισμένων ορμονών, κατά την εγκυμοσύνη παρουσιάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη και τελικά υψηλό σάκχαρο του αίματος. Αυτό τροφοδοτεί με μεγαλύτερη ανάπτυξη το έμβρυο. Το αποτέλεσμα είναι το παιδί να έχει περισσότερες  πιθανότητες να γίνει παχύσαρκο και διαβητικό αργότερα στη ζωή του.

Βρετανοί ερευνητές από το Department of Obstetrics & Gynecology του Πανεπιστημίου Cambridge διαπίστωσαν ότι τα έμβρυα των γυναικών με παχυσαρκία ή διαβήτη κύησης είναι ήδη υπερβολικά μεγάλα κατά τον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης.

Σε πολλές χώρες ο έλεγχος των εγκύων για διαβήτη κύησης γίνεται μετά από τις 24 εβδομάδες κυοφορίας (λίγο πριν από το εξάμηνο). Σύμφωνα με τη νέα μελέτη ο έλεγχος γίνεται καθυστερημένα γιατί τα έμβρυα είναι ήδη μεγάλα. Πάντως σε ορισμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία οι οδηγίες είναι να γίνεται ο έλεγχος νωρίτερα.

Ο έλεγχος για διαβήτη κύησης

Οι Βρετανοί ερευνητές εξέτασαν δεδομένα που αφορούσαν πάνω από 4.000 μητέρες, τις οποίες παρακολούθησαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Περίπου το 4,2% είχαν διαγνωστεί με διαβήτη κύησης.

Το υπερηχογράφημα έδειξε πρώιμα σημάδια ταχείας εμβρυϊκής ανάπτυξης στις παχύσαρκες γυναίκες. Τα έμβρυα αυτά ήταν 63% πιθανότερο να έχουν μεγάλη ανάπτυξη την 20η εβδομάδα κυοφορίας. Στις γυναίκες με διαβήτη κύησης, τα έμβρυα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν μεγάλη ανάπτυξη κατά την 28η εβδομάδα.

Οι μητέρες που ήταν παχύσαρκες και συγχρόνως εκδήλωσαν διαβήτη κύησης είχαν τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα έμβρυα, με πενταπλάσιες πιθανότητες για πλεονάζουσα ανάπτυξη την 28η εβδομάδα.

«Τα έμβρυα των παχύσαρκων γυναικών είναι πιθανότερο να είναι υπερβολικά μεγάλα ακόμα και κατά την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης ενώ για τις γυναίκες με διαβήτη κύησης αυτό ισχύει για την 28η εβδομάδα», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Gordon Smith.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τις μέλλουσες μητέρες να προσέχουν το σωματικό βάρος, πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά αν είναι ήδη παχύσαρκες ή έχουν διαβήτη.

Η δρ Ulla Sovio που συμμετείχε στη μελέτη επισημαίνει ότι τα μωρά των γυναικών με διαβήτη κύησης είναι ήδη υπερβολικά μεγάλα τη στιγμή που οι μητέρες ελέγχονται για διαβήτη και προτείνει η εξέταση να γίνεται νωρίτερα. Από την μεριά του, ο καθηγητής Gordon Smith σημειώνει ότι η προληπτική εξέταση για διαβήτη κύησης δεν έχει δείξει μέχρι τώρα ότι μειώνει τον κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας.

Δείτε επίσης