Θεραπεία ηπατίτιδας C σε έξι εβδομάδες με σοφοσμπουβίρη και λεντιπασβίρη

Ο συνδυασμός των ουσιών σοφοσμπουβίρη (sofosbuvir) και λεντιπασβίρη (ledipasvir) μπορεί να επιτύχει θεραπεία της οξείας ηπατίτιδας C μέσα σε έξι εβδομάδες, σύμφωνα με μια μικρή γερμανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Ήπατος, στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

ipatitis cΔώδεκα εβδομάδες αφότου είχε ολοκληρωθεί η θεραπεία των έξι εβδομάδων, οι 20 ασθενείς που περιέλαβε η μελέτη παρέμεναν χωρίς ανιχνεύσιμα επίπεδα του ιού της ηπατίτιδας C στο σώμα τους. Εάν ο ιός της ηπατίτιδας C δεν είναι ανιχνεύσιμος στο αίμα θεωρείται ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα να επανέλθει. Υπάρχουν όμως ορισμένες παρενέργειες από τη θεραπεία αυτή και η συχνότερη είναι το αίσθημα κόπωσης το οποίο εμφανίστηκε στο 30% των ασθενών. Άλλες παρενέργειες είναι η ναυτία και οι πονοκέφαλοι.

Ο Χάινερ Βεντεμάγιερ της Ιατρικής Σχολής του Αννόβερου της Γερμανίας, παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας μικρής πιλοτικής μελέτης. Δεδομένου του υψηλού κόστους της θεραπείας (που κανονικά είναι διάρκειας 12 εβδομάδων) και των σχετικών παρενεργειών, οι Γερμανοί ερευνητές εξέτασαν κατά πόσο ο φαρμακευτικός συνδυασμός θα ήταν αποτελεσματικός στην οξεία ηπατίτιδα C σε συντομότερο χρόνο, πράγμα που φαίνεται πως ισχύει.

Σύμφωνα με τον Βεντεμάγιερ, θα ακολουθήσουν νέες κλινικές δοκιμές για το ίδιο διάστημα, με περισσότερους ασθενείς.

Harvoni (σοφοσμπουβίρη + λεντιπασβίρη)

Οι δύο ουσίες εμποδίζουν την ανάπτυξη των ενζύμων που χρησιμοποιεί ο ιός της ηπατίτιδας C για να πολλαπλασιαστεί, μια προσέγγιση παρόμοια με τον έλεγχο του ιού HIV.

Η λεντιπασβίρη στοχεύει κατά μιας πρωτεΐνης η οποία ονομάζεται NS5A. Αναστέλλοντας τη δράση αυτής της πρωτεΐνης, εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του ιού της ηπατίτιδας C και τη μόλυνση νέων κυττάρων.

Η σοφοσμπουβίρη αναστέλλει τη δράση ενός ενζύμου του ιού της ηπατίτιδας C, της NS5B RNA-εξαρτώμενης RNA πολυμεράσης, το οποίο είναι απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό του ιού. Η επίδραση της σοφοσμπουβίρης έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή του πολλαπλασιασμού του ιού της ηπατίτιδας C και της μόλυνσης νέων κυττάρων. Η σοφοσμπουβίρη δρα κατά όλων των γονότυπων του ιού της ηπατίτιδας C.

Οι δύο ουσίες διατίθενται σε ένα χάπι. Για παράδειγμα, στο Harvoni 90 mg/400 mg, ένα φάρμακο που εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2014 από τον αμερικανικό FDA, κάθε χάπι περιέχει 90 mg λεντιπασβίρης και 400 mg σοφοσμπουβίρης. Η θεραπεία με το Harvoni πρέπει να παρακολουθείται από έμπειρο γιατρό.

Ο ιός της ηπατίτιδας C μεταδίδεται μέσω των σωματικών υγρών, κυρίως με την μετάγγιση αίματος, και εξαπλώνεται από τους χρήστες ναρκωτικών. Όσοι μολύνονται, συνήθως αναπτύσσουν οξεία ηπατίτιδα, η οποία θεραπεύεται μόνη της στο 10% έως 50% των ατόμων.

Πολλά άτομα που έχουν τον ιό δεν εμφανίζουν συμπτώματα αλλά οι ειδικοί λένε ότι το 80% των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα θα εμφανίζει κίρρωση του ήπατος. Ο ιός της ηπατίτιδα C θεωρείται περισσότερο θανάσιμος από τον ιό HIV.

Δείτε επίσης