Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο για γλοίωμα

Μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Έρευνα στον Καρκίνο (AACR) στη Νέα Ορλεάνη βρήκε ότι η ασπιρίνη μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης γλοιώματος.

aspririnh gloioma 6Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας Rose K. Lai διαπίστωσαν ότι η τακτική λήψη ασπιρίνης μπορεί να μειώσει κατά 34% τον κίνδυνο για γλοίωμα. Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει αντιφατικά αποτελέσματα.

Το γλοίωμα είναι όγκος στον εγκέφαλο που αναπτύσσεται από τα κύτταρα της γλοίας (νευρογλοιακά).  Τα κύτταρα της γλοίας σχηματίζουν τον ιστό, ο οποίος περιβάλλει και στηρίζει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο, στα οποία παρέχουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά.

Το γλοίωμα αποτελεί την συχνότερη και σοβαρότερη μορφή καρκίνου του εγκεφάλου για τους ενήλικες. Περίπου το 30% των όγκων και το 80% των καρκίνων του εγκεφάλου είναι γλοιώματα. Καθώς ο όγκος πιέζει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό προκαλούνται πονοκέφαλοι, επιληπτικές κρίσεις, αλλαγή προσωπικότητας, αδυναμία των άκρων και μουδιάσματα. Η αντιμετώπιση των γλοιωμάτων είναι δύσκολη και απαιτεί τη συνεργασία γιατρών πολλών ειδικοτήτων.

Η ασπιρίνη

Η μελέτη, μια από τις μεγαλύτερες μέχρι σήμερα για το γλοίωμα, συμπεριέλαβε περίπου 8.000 άτομα, εκ των οποίων τα μισά είχαν διαγνωσθεί με τη νόσο.

Όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κάποιος λάμβανε ασπιρίνη, τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος εμφάνισης γλοιώματος.

Μελέτες σε ζώα έχουν επίσης δείξει ότι η ασπιρίνη μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη γλοιώματος στον εγκέφαλο. Η ασπιρίνη φαίνεται να δρα προστατευτικά χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση της.

Η ασπιρίνη λειτουργεί, εν μέρει, ως αντιφλεγμονώδες φάρμακο μπλοκάροντας ένα ένζυμο που ονομάζεται COX-2, το οποίο συνδέεται με τη φλεγμονή. Το COX-2 προωθεί τη σύνθεση των φλεγμονωδών προσταγλανδινών που ενισχύουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και μπορεί να παίζει ρόλο στα γλοιώματα, δήλωσε Lai. Για παράδειγμα, μελέτες έχουν δείξει ότι όσο πιο αναπτυγμένο είναι ένα γλοίωμα, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα του COX-2 βρίσκεται σε αυτό. Το COX-2 μπορεί να ενισχύσει έναν όγκο βοηθώντας τα αιμοφόρα αγγεία να αναπτύσσονται (παρέχοντας οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά) και να “κρύψει” τον όγκο από το ανοσοποιητικό σύστημα.

H ίδια μελέτη βρήκε ότι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο γλοιώματος μόνο στις γυναίκεςς

Να σημειωθεί ότι η ασπιρίνη έχει βρεθεί ότι προστατεύει από τον καρκίνο του εντέρου αλλά και ορισμένους άλλους καρκίνους όπως του προστάτη. Φαίνεται επίσης να προλαμβάνει τις υποτροπές του καρκίνου του μαστού.

Δείτε επίσης