Η μοναξιά βλάπτει σοβαρά την καρδιαγγειακή υγεία

Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση υπονομεύουν την υγεία όσο το άγχος και το στρες της δουλειάς, γράφουν Βρετανοί ερευνητές των  πανεπιστημίων του Γιορκ, του Λίβερπουλ και του Νιούκασλ στο περιοδικό Heart.

monaxia kardia 6Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι η μοναξιά συνδέεται με προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος, υψηλή πίεση του αίματος και πρόωρο θάνατο.

Οι ερευνητές εξέτασαν α ευρήματα 23 προηγούμενων μελετών στις οποίες είχαν συμμετάσχει πάνω από 181.000 εθελοντές, εκ των οποίων 4.628 είχαν εμφανίσει στεφανιαία νόσο και 3.002 εγκεφαλικό επεισόδιο. Όπως έδειξε η μετα-ανάλυση, η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 29% και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 32%.

Οι αυξήσεις αυτές είναι παρόμοιες με εκείνες που παρατηρούνται στους πάσχοντες από αγχώδεις διαταραχές ή σε όσους εκτίθενται σε εργασιακό στρες.

«Βρήκαμε ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στη μοναξιά και τα καρδιαγγειακά προβλήματα, η οποία είναι συγκρίσιμη σε μέγεθος με άλλους, τεκμηριωμένους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες κινδύνου όπως οι αγχώδεις διαταραχές και το επαγγελματικό στρες», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Nicole Valtorta, ερευνήτρια του Τμήματος Επιστημών Υγείας στο University of York.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι προσπάθειες μείωσης του κινδύνου για στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να ωφεληθούν με τον συνυπολογισμό της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης», συμπλήρωσε η ειδικός.

Το συναίσθημα της μοναξιάς μπορεί να έχει άμεση επίδραση στις φυσιολογικές διαδικασίες που σχετίζονται με την υγεία και την καρδιά. Για παράδειγμα, μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και τη φλεγμονή. Αυτά στη συνέχεια αυξάνουν τον κίνδυνο για αθηροσκλήρωση και καρδιακή προσβολή.

Η κοινωνική διασύνδεση μπορεί επίσης να επηρεάσει έμμεσα την υγεία με την ενθάρρυνση υγιών συμπεριφορών και την καλύτερη τήρηση μιας ιατρικής θεραπείας.

Δείτε επίσης