Προσοχή στις κάψουλες πλυντηρίου αν έχετε παιδιά

Οι κάψουλες πλυντηρίου προτείνονται από τους κατασκευαστές διότι περιέχουν μία δόση συμπυκνωμένου υγρού απορρυπαντικού που αφαιρεί τους δύσκολους λεκέδες. Τοποθετούνται στον κάδο του πλυντηρίου πριν από τα ρούχα και διαλύονται όταν έρθουν σε επαφή με το νερό.

kapsoules 6Ωστόσο μια αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics αναφέρει ότι χρειάζεται προσοχή καθώς ένας ανησυχητικός αριθμός παιδιών εισάγεται στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων διότι έφαγαν κάψουλες απορρυπαντικών νομίζοντας ότι ήταν κάποιο γλυκό ή καραμέλα.

Οι κάψουλες λόγω μεγέθους, σχήματος και χρωμάτων είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για τα μικρά παιδιά, τα οποία μπαίνουν στον πειρασμό να τις βάζουν στο στόμα τους.

Οι κύριες συνέπειες της έκθεσης στις κάψουλες είναι:

  • Σε περίπτωση κατάποσης: Εμετός, βήχας, αναπνευστικές διαταραχές, ναυτία, υπνηλία και εξάνθημα.
  • Σε περίπτωση επαφής με τα μάτια: Επιπεφυκίτιδα, πόνος στα μάτια, ερεθισμός των ματιών.
  • Σε περίπτωση επαφής με το δέρμα: Εξάνθημα, ερεθισμός δέρματος, χημικό έγκαυμα.

Ο κίνδυνος για σοβαρή βλάβη είναι μεγάλος από την κατάποση κάψουλας απορρυπαντικού και οι γιατροί προειδοποιούν τους γονείς να χρησιμοποιούν την κανονική σκόνη πλυσίματος λέγοντας ότι «δεν αξίζει το ρίσκο». Η κατάποση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εσωτερικά εγκαύματα και οίδημα, ακόμη και θάνατο.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν όλες τις κλήσεις προς τα Κέντρα Ελέγχου Δηλητηριάσεων στη Βιρτζίνια, από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014. Βρήκαν ότι 62,254 αφορούσαν παιδιά κάτω των 6 ετών που είχαν εκτεθεί σε απορρυπαντικά πλυντηρίων ρούχων και πιάτων. Τα πακέτα τζελ απορρυπαντικού αντιπροσώπευαν το 60% των κλήσεων. Αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που σχετίζεται με τα παραδοσιακά απορρυπαντικά πλυντηρίων ρούχων (17%) και απορρυπαντικά πιάτων (4-5%). Περίπου το 45% των κλήσεων αφορούσαν τις κάψουλες. Δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους στα δύο χρόνια της έρευνας.

Η δρ Marcel Casavant, τοξικολόγος στο Nationwide Children’s Hospital και ιατρική διευθύντρια του Central Ohio Poison Center, είπε: «Πολλές οικογένειες δεν συνειδητοποιούν πόσο τοξικά είναι αυτά τα προϊόντα λόγω του υψηλού βαθμού συγκέντρωσής τους. Χρησιμοποιήστε το παραδοσιακό απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων, όταν έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι σας. Δεν αξίζει το ρίσκο, όταν υπάρχει μια ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη εναλλακτική λύση».

Όπως και να έχει, διατηρείτε τις κάψουλες μακριά από τα παιδιά. Τα απορρυπαντικά θα πρέπει να τοποθετούνται μακριά από τα μάτια των παιδιών και ιδανικά σε ένα κλειδωμένο ντουλάπι. Διατηρείτε τις κάψουλες στη συσκευασία τους και βεβαιωθείτε ότι αυτή παραμένει κλειστή μεταξύ των χρήσεων.

Τα επικίνδυνα χημικά

Οι κάψουλες, οι οποίες περιέχουν ένα κοκτέιλ χημικών ουσιών, έχουν συνήθως έντονα χρώματα και είναι τυλιγμένες σε διαφανές πλαστικό. Έχουν γίνει δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια, καθώς καταργούν τη μέτρηση της σκόνης πλυσίματος και πηγαίνουν κατ’ ευθείαν στα ρούχα. Όμως περιέχουν κάποια επικίνδυνα χημικά:

Butylphenyl methylpropional: Ένα συνθετικό άρωμα που χρησιμοποιείται επίσης σε μια σειρά από προϊόντα ομορφιάς. Θεωρείται ασφαλές μόνο εντός της συνιστώμενης χρήσης. Ωστόσο είναι ερεθιστικό για το δέρμα και έρευνες στα ζώα έχουν διαπιστώσει ότι σε υψηλές συγκεντρώσεις προκαλεί βλάβη του σπέρματος.

Alpha-isomethyl Ionone: Ερεθίζει το δέρμα και προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους. Βρίσκεται σε απορρυπαντικά και καλλυντικά που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως «αρωματικά».

Linalool, Hexyl cinnamal, Citronellol: Σοβαρά αλλεργιογόνα που πρέπει να αναγράφονται στην ετικέτα. Οι υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα (γι’ αυτό χρησιμοποιούνται σε ορισμένα φυτοφάρμακα), το δέρμα, τα μάτια και την αναπνευστική οδό. Μπορούν επίσης να προκαλέσει κρίσεις άσθματος.

Δείτε επίσης