Το πράσινο και κίτρινο χρώμα διώχνει τους κοριούς

Πολλά έντομα χρησιμοποιούν οπτικές ενδείξεις για μια ευρεία ποικιλία συμπεριφορών τους, προκειμένου να αναγνωρίζουν που θα κάνουν τα αυγά τους, πως θα βρουν ξενιστή, σύντροφο και καταφύγιο. Αυτές οι οπτικές ενδείξεις βασίζονται συχνά στην αντίληψη των χρωμάτων.

Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι οι κοριοί μπορούν να διακρίνουν διάφορα μήκη κύματος του φωτός. Τώρα, Αμερικανοί ερευνητές γράφουν στο περιοδικό Journal of Medical Entomology ότι πολλά έντομα έχουν χρωματικές προτιμήσεις και ειδικά οι κοριοί προτιμούν το κόκκινο και το μαύρο χρώμα ενώ απεχθάνονται το κίτρινο και το πράσινο.

Οι δοκιμές αποτελούνταν από χρήση μικρών καταφυγίων που έγιναν από χρωματιστό χαρτόνι και έδειξαν ότι οι κοριοί προτιμούν τα κόκκινα και μαύρα καταφύγια ενώ αποφεύγουν τα πράσινα και τα κίτρινα. Η πληροφορία αυτή μπορεί να μας βοηθήσει να κρατήσουμε τους κοριούς μακριά από το κρεβάτι μας επιλέγοντας σεντόνια πράσινου ή κίτρινου χρώματος. Βέβαια τα πειράματα έδειξαν πιο περίπλοκα αποτελέσματα καθώς οι προτιμήσεις των χρωμάτων που εκδηλώνουν οι κοριοί αλλάζουν ελαφρώς ανάλογα με τις συναθροίσεις, το φύλο και την ηλικία τους.

Cimex lectularius

Cimex lectularius

Οι πιο κοινοί κοριοί (επιστημονικό όνομα Cimex lectularius) είναι κόκκινου ή καφέ χρώματος, οβάλ σχήματος και έχουν μήκος μέχρι πέντε χιλιοστά. Τα κόπρανά τους αφήνουν μαύρα στίγματα, ενώ μερικές φορές τα ενήλικα αρσενικά αφήνουν μια δυσάρεστη μυρωδιά. Φωλιάζουν συχνά στο στρώμα ή στον σκελετό του κρεβατιού (προτιμούν τα ξύλινα κρεβάτια σε σχέση με τα μεταλλικά ή τα πλαστικά) και όταν τσιμπήσουν το ανθρώπινο δέρμα για να τραφούν με αίμα, προκαλούν ερεθισμό ή φαγούρα. Να σημειωθεί ότι οι κοριοί είναι πιο δραστήριοι τη νύχτα και ειδικά όταν σβήνει το φως.

Αρχικά οι ερευνητές σκέφτηκαν ότι οι κοριοί προτιμούν το κόκκινο χρώμα γιατί το αίμα, με το οποίο τρέφονται, είναι κόκκινο. Μετά τη μελέτη τους όμως υποθέτουν ότι ο κύριος λόγος που έλκονται από το κόκκινο χρώμα είναι γιατί και οι ίδιοι έχουν κόκκινο χρώμα, και όταν ψάχνουν για καταφύγιο θέλουν να είναι μαζί με άλλους κοριούς. Προτείνουν ως πιθανή εξήγηση στο γιατί αποφεύγουν το κίτρινο και πράσινο χρώμα ότι τα χρώματα αυτά μοιάζουν ως έντονα φωτισμένες περιοχές.

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα αυτά δεν σημαίνουν ότι όλοι οι κοριοί θα εξαφανιστούν από το κρεβάτι σας αν τα σεντόνια γίνουν ξαφνικά κίτρινα ή πράσινα, ωστόσο, υποθέτουν ότι η διαπίστωση θα βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των παρασίτων.

Δείτε τη μελέτη σε pdf εδώ.

Δείτε επίσης