Λαπαροσκοπική κολεκτομή και χολοκυστεκτομή: Κορυφαία εξέλιξη στην ιατρική

Οι χειρουργικές επεμβάσεις συχνά είναι απαραίτητες για την θεραπεία ορισμένων σοβαρών παθήσεων του οργανισμού μας. Ωστόσο οι παραδοσιακές «ανοικτές» επεμβάσεις που γίνονταν μέχρι πριν από μερικά χρόνια, εμπεριείχαν σχεδόν πάντα έναν κίνδυνο επιπλοκής καθώς και μεγάλη ταλαιπωρία του ασθενούς κατά την μετεγχειρητική του πορεία και επούλωση των χειρουργικών τραυμάτων.

laparoskokiki 6 6 6Τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα αυτά έχουν περιοριστεί σημαντικά χάρη στην κορυφαία εξέλιξη της ιατρικής που ονομάζεται λαπαροσκόπηση και επιτρέπει την θεραπεία και αποκατάσταση αρκετών παθήσεων, χωρίς να χρειαστεί να γίνει μεγάλη χειρουργική τομή στον ασθενή.

Δύο από τις συνηθέστερες επεμβάσεις που γίνονται πλέον λαπαροσκοπικά είναι η λαπαροσκοπική κολεκτομή και η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Ας δούμε όμως αναλυτικά τι είναι η καθεμία από αυτές.

Η λαπαροσκοπική κολεκτομή αφορά την αφαίρεση τμημάτων του παχέος εντέρου με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο. Εφαρμόζεται συνήθως σε περιπτώσεις που αφορούν πολύποδες ή καρκίνο του παχέος εντέρου καθώς και φλεγμονές που προκαλούνται από τη νόσο του Crohn.

laparoskopiki-kolektomi 66 jpgΤα θεραπευτικά οφέλη που προκύπτουν από τη λαπαροσκοπική κολεκτομή είναι τα ίδια με αυτά που θα επέφερε μία επέμβαση ανοικτού τύπου κι ακόμη περισσότερα, αφού γίνονται σαφώς μικρότερες τομές κατά την επέμβαση και έτσι μειώνεται ο μετεγχειρητικός πόνος και η περίοδος ανάρρωσης του ασθενούς και φυσικά μειώνονται οι πιθανότητες επιπλοκών από την επέμβαση.

Διαβάστε περισσότερα για τη λαπαροσκοπική κολεκτομή, εδώ.

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή αφορά την αντιμετώπιση της χολολιθίασης της χοληδόχου κύστης, μίας πάθησης γνωστής και ως «πέτρες στη χολή» η οποία μπορεί να δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα του ασθενούς αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

laparoskopiki-xolokistektomi662Πλέον με τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, η πάθηση αντιμετωπίζεται με τον μικρότερο δυνατό μετεγχειρητικό πόνο και εξασφαλίζει ταχύτατη ανάρρωση σε σχέση με την ανοικτή επέμβαση χολής, ενώ μειώνονται αρκετά οι πιθανότητες επιπλοκών.

Σε κάθε περίπτωση η λαπαροσκοπική κολεκτομή και η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή θα πρέπει να εφαρμόζονται από ειδικά καταρτισμένους χειρουργούς με εμπειρία σε τέτοιου είδους επεμβάσεις.

Ενημερωθείτε ολοκληρωμένα για την κολεκτομή, κάνοντας κλικ.

Ο γενικός χειρουργός Νίκος Κουτσογούλας, πραγματοποιεί με μεγάλη επιτυχία επεμβάσεις λαπαροσκοπικής κολεκτομής και λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής, έχοντας τα καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς.

Δείτε επίσης