Πέντε διαδεδομένοι μύθοι για το αλκοόλ και την οδήγηση

Πέντε αντιλήψεις για τη χρήση αλκοόλ κατά την οδήγηση που δεν είναι αλήθεια, ανακοίνωσε η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία, σε μία προσπάθεια να ενημερωθούν οι οδηγοί.

alcohol odhghsh 6Μύθος 1 : Το αλκοτέστ της τροχαίας δίνει πάντα μικρότερες τιμές

Το νόμιμο όριο στον εκπνεόμενο αέρα (αλκοτέστ) είναι 0,25 mg/L το οποίο αντιστοιχεί με το 0,5 γραμμάρια ανά L στο αίμα (έπειτα από αιμοληψία). Ουσιαστικά μιλάμε για αντίστοιχες τιμές και με τις δύο μεθόδους.

Μύθος 2: Για να περάσω το νόμιμο όριο πρέπει να πιω πάνω από 3 ποτά

Ένα και μόνο μεγάλο ποτήρι µπύρα 500 ml ή 200 ml κρασί ή 55 ml ουίσκι ή βότκα φτάνει για να γίνει η υπέρβαση του ορίου.

Μύθος 3: Αντέχω το ποτό

Το αλκοόλ, ανάλογα με τη ληφθείσα ποσότητα, έχει συγκεκριμένη επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε ένα χρόνιο πότη και έναν περιστασιακό έχουν σημασία κυρίως στις χαμηλές τιμές κοντά στο νόμιμο όριο. Σε μεγάλες ποσότητες κανείς δεν μπορεί να διατηρήσει την ικανότητα οδήγησης και να έχει τα συνήθη αντανακλαστικά του.

Μύθος 4: Αν τρώω λιπαρά, μπορώ να πιω μεγαλύτερη ποσότητα

Οι λιπαρές τροφές καθυστερούν την απορρόφηση του αλκοόλ από το γαστρεντερικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι θα καθυστερήσει για μερικά λεπτά να εμφανιστεί η ανώτερη τιμή αιθυλικής αλκοόλης σε ένα αλκοτέστ. Η κατανάλωση λιπαρών τροφών δεν σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να πιει παραπάνω.

Μύθος 5: Σταμάτησα να πίνω εδώ και μιάμιση ώρα άρα μπορώ να οδηγήσω

Ισχύει το αντίθετο. Μετά από μιάμιση ώρα, έχουμε συνήθως μεγαλύτερη τιμή αιθυλικής αλκοόλης στο αίμα.

Δείτε επίσης