Οι αιτίες των αλλεργιών και πως θα τις αντιμετωπίσετε

Πριν από μισό αιώνα, μόνο ένα στα 30 άτομα είχε κάποια αλλεργία. Σήμερα, έχει ένας στους τρεις. Συνηθίζεται να λέγεται ότι οι αλλεργίες προκύπτουν από ένα ανοσοποιητικό σύστημα που είναι εκτός ισορροπίας. Για ποιο λόγο όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο;

allergia 6Σύμφωνα με τον Leo Galland, έναν ειδικό στην ολιστική ιατρική που σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και κέρδισε το βραβείο Linus Pauling για την πρωτοπόρα σκέψη του, η άνοδος των αλλεργιών είναι μια αντίδραση του σώματος προς τον σύγχρονο τρόπο ζωής, την ανθυγιεινή διατροφή, το fast food, το άγχος, τα χημικά, τη μόλυνση του περιβάλλοντος και την κακή υγεία του εντέρου. Αυτά τροφοδοτούν την άνοδο των αλλεργιών παρεμβαίνοντας στο ανοσοποιητικό σύστημα, ειδικά στα κύτταρα που εμπλέκονται στις αλλεργίες, τα ρυθμιστικά Τ-κύτταρα, ή Τ-regs.

Δεν είναι όλες οι αλλεργίες φανερές. Μπορεί να μην τρέχει η μύτη σας και να μην έχετε φαγούρα στο δέρμα, άρα δεν σκέφτεστε ότι είστε αλλεργικοί. Αλλά μπορεί να έχετε ορισμένα άλλα συμπτώματα. Αν αντιμετωπίζετε αύξηση του σωματικού βάρους, στομαχόπονους, αϋπνία, πονοκεφάλους, κόπωση, κατάθλιψη ή άγχος, μια κρυφή αλλεργία μπορεί να είναι ο ένοχος. Κάτι άλλο που κάνουν οι αλλεργίες είναι να προκαλούν αύξηση των λιποκυττάρων, κι αυτό με τη σειρά του κάνει ισχυρότερες τις αλλεργικές αντιδράσεις.

Μερικές αιτίες των αλλεργιών

Ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τα επίπεδα γύρης. Τα επίπεδα γύρης ανεβαίνουν κάθε χρόνο. Γιατί; Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι το μεγάλο μέρος του προβλήματος. Επιστήμονες στο Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ έδειξαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την παραγωγής της γύρης. Ανακάλυψαν ότι η ρύπανση κάνει τα φυτά να παράγουν πέντε φορές περισσότερο γύρη. Πολλοί τύποι γύρης, όπως αυτή του αγριόχορτου (αμβροσία) είναι τοξικοί. Περιέχουν ένα ένζυμο που καταστρέφει το τοίχωμα της μύτης και των πνευμόνων όταν εισπνέονται. Αυτό μπορεί να είναι η αρχική αιτία για μια αλλεργία. Να σημειωθεί ότι οι αλλεργίες είναι πιο συχνές όχι στους ανθρώπους που ζουν στην εξοχή αλλά σ’ αυτούς που ζουν σε περιοχές με αυξημένη μόλυνση.

Τα αποσμητικά χώρου κρύβουν κινδύνους. Τα αποσμητικά χώρου αυξάνουν τον κίνδυνο αλλεργιών και άσθματος, κυρίως λόγω των χημικών αρωμάτων που περιέχουν, σύμφωνα με μια μελέτη ερευνητών του UCLA (University of California, Los Angeles). Ο καλύτερος τρόπος για να φρεσκάρετε το σπίτι ή το γραφείο σας είναι ο φυσικός αερισμός. Αν ο αέρας έξω από το σπίτι σας είναι χειρότερος από τον αέρα στο εσωτερικό, δοκιμάστε μια συσκευή καθαρισμού του αέρα.

Πολλά σπρέι καθαρισμού είναι επίσης επικίνδυνα για την υγεία σας. Μελέτες αναφέρουν ότι χρησιμοποιώντας ένα σπρέι οικιακού καθαρισμού μόνο μία φορά την εβδομάδα ανεβάζει τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος κατά 30-50%.

Το fast food προκαλεί αλλεργίες. Μια μεγάλη διεθνής μελέτη διαπίστωσε ότι φτάνουν τρία γρήγορα γεύματα την εβδομάδα για την αυξήσουν τις αλλεργίες. Γιατί; Τα ανθυγιεινά λίπη όπως είναι τα τρανς λιπαρά και η ζάχαρη μειώνουν τα πολύτιμα συστατικά που διαφορετικά θα παίρνατε από μια υγιεινή διατροφή: βιταμίνες, ανόργανα άλατα, φλαβονοειδή, καροτενοειδή καθώς και άλλα αντιοξειδωτικά.

Οι επιστήμονες στο UCLA εξέτασαν την επίδραση καυσαερίων από ντίζελ σε άτομα με αλλεργίες γύρης και διαπίστωσαν ότι αύξησαν δραματικά την αλλεργική αντίδραση. Στη συνέχεια, όταν αυτά τα άτομα τρέφονταν με υγιεινές τροφές (περιέλαβαν το μπρόκολο) βρήκαν ότι η ικανότητα της ρύπανσης του αέρα να επιδεινώσει την αλλεργική αντίδραση ήταν μειωμένη.

Σύμφωνα με τον Leo Galland, πρέπει οι αλλεργικοί να προσθέσουν στη διατροφή τους φρούτα και λαχανικά όπως: φράουλες, βατόμουρα, μάνγκο, παπάγια, σπανάκι, αβοκάντο, γλυκοπατάτα, καρότα, μπρόκολο, κατσαρό λάχανο, μαϊντανό, κρεμμυδάκια, σκόρδο, τζίντζερ και κουρκουμά.

Μούχλα. Αποφύγετε τη μούχλα η οποία είναι μια επικίνδυνη τοξίνη και μπορεί να προκαλέσει έντονη κόπωση. Απαλλαγείτε από τα πράγματα που προσελκύουν μούχλα, όπως έπιπλα που έχουν υγρασία. Καθαρίστε το ντους και τις κουρτίνες, όπου η μούχλα αναπτύσσεται, με ένα μη τοξικό διάλυμα. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου σε νερό λειτουργεί καλά. Κρατήστε την υγρασία κάτω από το 50% σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού σας, χρησιμοποιώντας έναν αφυγραντήρα εάν είναι απαραίτητο.

Αντιμετώπιση των αλλεργιών εκ των έσω

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει κατανοητό ότι το έντερο είναι μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Εκεί βρίσκονται τρισεκατομμύρια βακτήρια, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εξισορρόπηση της ανοσίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το έντερο είναι κεντρικής σημασίας για τις αλλεργίες. Όταν το έντερο λειτουργεί καλά, προστατεύει από τα αλλεργιογόνα και τις τοξίνες που κυκλοφορούν στο πεπτικό σύστημα.

Τα βακτήρια του εντέρου έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως ακριβώς συμβαίνει σε ένα τροπικό δάσος, η βιοποικιλότητα είναι ένα σημάδι της υγείας του. Πώς μπορείτε να διατηρήσετε μια υγιή ποικιλία καλών βακτηρίων;

Ακολουθείστε μια διατροφή με ποικιλία, πλούσια σε φυτικές ίνες με πολλά φρούτα και λαχανικά. Τα θρεπτικά συστατικά που δίνουν τα ζωντανά χρώματα στα φρούτα και τα λαχανικά ονομάζονται φλαβονοειδή. Μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των αλλεργιών και να αυξήσουν την πολυμορφία των καλών βακτηρίων. Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το λάχανο τουρσί και το γιαούρτι, αλλά και οι ωμές τροφές αυξάνουν επίσης την ποικιλία των βακτηρίων του εντέρου. Τα προβιοτικά, τα υγιή βακτήρια που βρίσκονται στο γιαούρτι ή σε διατροφικά συμπληρώματα, μπορεί να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα των αλλεργιών βελτιώνοντας την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τέλος, αποφύγετε τα αντιβακτηριακά σαπούνια και σαμπουάν (χρησιμοποιείτε τα μόνο αν πρόκειται να κάνετε εγχείρηση) γιατί η συστηματική χρήση τους προκαλεί ανάπτυξη ανθεκτικών μικροοργανισμών ενώ σκοτώνει τα υγιή βακτήρια.

Δείτε επίσης