Η συστηματική άσκηση διατηρεί τον εγκέφαλο πιο νέο

Τα τελευταία στοιχεία για τον θετικό ρόλο της γυμναστικής στον εγκέφαλο και στο σώμα παρουσιάστηκαν σε μια ειδική έκδοση του περιοδικού NeuroImage. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι άνθρωποι που ασκούνται έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερη μνήμη.

Κάποτε, η σωματική υγεία και η υγεία του εγκεφάλου φαινόταν να έχουν ελάχιστη σχέση αλλά αυτό έχει πλέον αλλάξει από τις ανακαλύψεις που έγιναν στα τρωκτικά και το γεγονός ότι το τρέξιμο στον τροχό αυξάνει τους νευρώνες στον ιππόκαμπο. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμα και όταν πρόκειται για ένα γρήγορο περπάτημα μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλο να αυξηθεί.

askhsh 6 6 sΣ’ αυτήν την έκδοση περιλαμβάνεται μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι των ΗΠΑ, στην οποία 30 άνδρες και γυναίκες στη δεκαετία του 1950 και του 1960, εξετάστηκαν για την καρδιά και τους πνεύμονες ενώ έτρεχαν σε διάδρομο. Επίσης υποβλήθηκαν σε απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου.  Τα αποτελέσματα έδειξαν τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο – και άρα η παροχή οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών – ήταν υψηλότερη στους γυμνασμένους.

Μια άλλη μελέτη, από Αμερικανούς επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας στο Μέριλαντ, συνέκρινε τους εγκεφάλους των ποντικιών που φυλάσσονταν σε κλουβιά με τροχούς με εκείνους που φυλάσσονταν σε κλουβιά χωρίς κανένα εξοπλισμό άσκησης. Η εξέταση του ιππόκαμπου (της δομής που εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μνήμη και η οποία καταστρέφεται πρώτη όταν εκδηλώνεται η νόσος Αλτσχάιμερ) αποκάλυψε ότι οι ποντικοί με τους τροχούς είχαν έως και τρεις φορές περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι ακόμα και μια βόλτα τρεις ημέρες την εβδομάδα αύξησε το μέγεθος του ιππόκαμπου και άλλες βασικές περιοχές του εγκεφάλου έως και 2%. Αυτό μπορεί να μην φαίνεται πολύ, αλλά είναι ισοδύναμο με μείωση της ηλικίας του εγκεφάλου κατά δύο χρόνια.

Η καθηγήτρια Linda Clare, από το Πανεπιστήμιο του Exeter ειδικός στη γήρανση και την άνοια, αναφέρει ότι με το περπάτημα, το τρέξιμο και την ποδηλασία “μπορούμε όλοι να δώσουμε στον εγκέφαλο την ώθηση που χρειάζεται και να παραμείνουμε υγιείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”.

Ο καθηγητής James Goodwin, επικεφαλής επιστήμονας στο Age UK, που αποτελεί μέρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου για την υγεία του εγκεφάλου, προσθέτει: “Η επιδείνωση του εγκεφάλου θεωρείται αναπόφευκτη με την πάροδο της ηλικίας, ωστόσο ο τρόπος ζωής είναι στενά συνδεδεμένος με την υγεία του”.

Τέλος, ο δρ Clare Walton, του βρετανικού οργανισμού Alzheimer’s Society, δήλωσε: “Γνωρίζουμε ότι αυτό που είναι καλό για την καρδιά είναι καλό και για το μυαλό. Οι σωματικά δραστήριοι στη ζωή άνθρωποι έχουν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας. Από όλους τους παράγοντες του τρόπου ζωής που είναι γνωστό ότι επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, η τακτική άσκηση φαίνεται να είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί κανείς να κάνει. Δεν χρειάζεται να χτυπιέται κάποιος στο γυμναστήριο για να κρατιέται σε καλή κατάσταση, δοκιμάστε οτιδήποτε ανεβάζει τον καρδιακό ρυθμό σας για 30 λεπτά ή περισσότερο, όπως ένα γρήγορο περπάτημα, ένα παιχνίδι τένις ή ο χορός”.

Δείτε επίσης