Κίνδυνος πρόωρου θανάτου για τα λιποβαρή μωρά μέχρι την εφηβεία

Τα παιδιά που γεννήθηκαν με χαμηλό σωματικό βάρος αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, από τη βρεφική μέχρι την εφηβική ηλικία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS Medicine.

bagy 6Είναι γνωστό ότι τα λιποβαρή μωρά (βάρος γέννησης κάτω από 2,5 κιλά) αντιμετωπίζουν αυξημένη θνησιμότητα κατά τη βρεφική ηλικία, όμως η μελέτη βρήκε ότι ο αυξημένος κίνδυνος πρόωρου θανάτου επεκτείνεται μέχρι την εφηβεία.

Eρευνητές της Ιατρικής Σχολής του Cardiff University της Ουαλίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Sailesh Kotecha, εξέτασαν δεδομένα για 12.355.251 γεννήσεις μεταξύ των ετών 1993 and 2011. Από αυτές τις γεννήσεις, υπήρξαν 74.890 θάνατοι (0,61%) μεταξύ της γέννησης και του 18ου έτους, εκ των οποίων οι 57.623 θάνατοι (77%) συνέβησαν στο πρώτο έτος της ζωής και 17.267 (23%) μετά το πρώτο έτος και μέχρι την ηλικία των 18 ετών.

Σημαντικά αυξημένος κίνδυνος

Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα ποσοστά θανάτου ήταν πολύ μεγαλύτερα στα λιποβαρή μωρά. Υπολόγισαν ότι ένα μωρό που γεννήθηκε με βάρος μικρότερο από 2,5 κιλά, έχει 130 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνει πρόωρα, σε σχέση με ένα μωρό φυσιολογικού βάρους. Τα αγόρια είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από τα κορίτσια.

Οι κυριότερες αιτίες πρόωρου θανάτου για τα λιποβαρή βρέφη είναι οι παθήσεις του νευρικού συστήματος (20%) και του αναπνευστικού (16%). Οι καρκίνοι και τα ατυχήματα είναι επίσης συχνότερα σ’ αυτά τα μωρά.

Παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν λιποβαρή μωρά είναι η δίδυμη ή πολύδημη κύηση, το κάπνισμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η κατανάλωση καφέ και αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη και η κατανάλωση ακρυλαμιδίου. Διάφορα χρόνια νοσήματα, όπως είναι η καρδιαγγειακή νόσος, ο λύκος ή η υπέρταση της μητέρας, βάζουν επίσης το μωρό σε κίνδυνο.

Πηγή: W. John Watkins, Sarah J. Kotecha, Sailesh Kotecha. All-Cause Mortality of Low Birthweight Infants in Infancy, Childhood, and Adolescence: Population Study of England and Wales. PLOS Medicine, 2016; 13 (5).

Δείτε επίσης