Εγκυμοσύνη: Υπερβολικό φυλλικό οξύ και Β12 συνδέονται με τον αυτισμό

Εδώ και χρόνια, ορισμένοι ερευνητές έχουν εκφράσει το φόβο ότι η παρουσία του φυλλικού οξέος σε υπερβολικά επίπεδα στο σώμα μπορεί να κάνει κακό στην υγεία.

Ο λόγος είναι ότι το φυλλικό οξύ είναι μια συνθετική βιταμίνη η οποία διαφέρει από αυτή που υπάρχει εκ φύσεως στις τροφές, το φολικό οξύ (αναφέρεται και ως βιταμίνη Β9).

pregnant 6Το φυλλικό οξύ αποτελεί μια  πιο σταθερή μορφή της φυσικής βιταμίνης και υπάρχει στα συμπληρώματα διατροφής και στα εμπλουτισμένα τρόφιμα (στις ΗΠΑ εμπλουτίζονται όλα τα αλεύρια σε ποσότητα 140 μg ανά 100 γραμμάρια ενώ στην Βρετανία ο εμπλουτισμός φτάνει τα 240 μg). Mεταβολίζεται, κυρίως στο συκώτι, σε φολικό οξύ αλλά σε κάποια άτομα αυτό μπορεί να μην γίνεται εύκολα και οι ειδικοί ψάχνουν για τυχόν παρενέργειες από την υπερβολική πρόσληψή του.

Πολλές γυναίκες λαμβάνουν ανεπαρκείς ποσότητες φολικού οξέος από τη διατροφή, κάτι που αυξάνει τους κινδύνους για το κυοφορούμενο έμβρυο, κι έτσι υπάρχει η σύσταση για λήψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος κατά την εγκυμοσύνη.

Φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β12 και αυτισμός

Επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας «Μπλούμπεργκ» του Πανεπιστημίου «Τζονς Χόπκινς» της Βαλτιμόρης, με επικεφαλής την ερευνήτρια δρ Daniele Fallin, παρουσίασαν μια μελέτη στο International Meeting for Autism Research, στις ΗΠΑ, η οποία βρήκε ότι το πολύ φυλλικό οξύ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για αυτισμό στο παιδί.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 1.400 ζεύγη μητέρων-παιδιών, εκ των οποίων 107 παιδιά διαγνώθηκαν με αυτισμό (7,7%). Μία στις 10 γυναίκες είχε υπερβολική ποσότητα φυλλικού οξέος (πάνω από 59 νανομόρια ανά λίτρο) και το 6% είχε υπερβολική βιταμίνη Β12 (πάνω από 600 πικομόρια ανά λίτρο). Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μια έγκυος στο πρώτο τρίμηνο της κύησης πρέπει να έχει 13,5 – 45,3 νανομόρια φυλλικού οξέος ανά λίτρο, ενώ δεν υπάρχουν αντίστοιχα σαφή όρια για τη βιταμίνη Β12.

Η μελέτη βρήκε ότι οι γυναίκες που έχουν πολύ υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος -τετραπλάσια από το θεωρούμενο ως επαρκές επίπεδο – αντμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο το παιδί να εκδηλώσει διαταραχή του φάσματος του αυτισμού. Επίσης, τα πολύ υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 στη μητέρα τριπλασιάζουν τον κίνδυνο για αυτισμό στο παιδί. Αν ταυτόχρονα το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β12 είναι πολύ πάνω από το φυσιολογικό, τότε ο κίνδυνος αυτισμού αυξάνεται 18 φορές.

Η Fallin είπε ότι δεν είναι σαφές γιατί μερικές γυναίκες έχουν τόσο υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος στο αίμα τους. Πολλές έγκυες παίρνουν σκευάσματα πολυβιταμινών, τα οποία περιέχουν φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β12, ενώ άλλες καταναλώνουν συχνά τροφές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυλλικού οξέος.

Οι ερευνητές προτείνουν την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος ώστε να καθορισθεί το ιδανικό επίπεδο φυλλικού οξέος κατά την εγκυμοσύνη, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ανάπτυξη του εμβρύου.

Η μελέτη δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό.

Δείτε επίσης