Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή: Τα πλεονεκτήματα της επέμβασης

Η χολή έχει σχήμα φασολιού, είναι μικρή σε μέγεθος και βοηθάει σημαντικά στην διαδικασία της πέψης. Πολλές φορές όμως, η χολή παρουσιάζει σκληρές μάζες σε μέγεθος χαλικιού, οι οποίες προκαλούν δυσπεψία και πόνο στο δεξί και άνω μέρος της κοιλίας. Επιπλέον συμπτώματα μπορεί να είναι η τάση προς εμετό μέχρι τα ρίγη ή ο πυρετός.

giators 5 5 6Η επέμβαση, με την οποία καταπολεμώνται όλες οι διαταραχές που σχετίζονται με την χολή είναι η χολοκυστεκτομή, και στις μέρες μας, με την άνοδο της ιατρικής τεχνολογίας, η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή.

Η διαδικασία

Κατά την διάρκεια της επέμβασης χρησιμοποιείται γενική αναισθησία και η μικρή τομή σχετίζεται με μία μικρή κάνουλα, η οποία ξεκινάει από την περιοχή της κοιλιάς με την χρήση του λαπαροσκοπίου. Αυτό το όργανο είναι συνδεδεμένο με κάμερα, η οποία δείχνει τα εσωτερικά όργανα βοηθώντας τον γιατρό στην αφαίρεση της χολής. Με το πέρας της εγχείρησης, πραγματοποιούνται ράμματα.

Οι περισσότεροι ασθενείς δεν χρειάζεται να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να αναρρώνουν και πιο γρήγορα. Σε μία εβδομάδα, μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους, χωρίς να αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, στην περίπτωση της ανοιχτής επέμβασης ο χρόνος αυτός φτάνει τον έναν μήνα περίπου.

Ύστερα από μελέτες που έχουν γίνει έχει προκύψει ότι ο αριθμός επιπλοκών είναι πολύ μικρός.

Το μόνο ζήτημα το οποίο χρειάζεται προσοχή είναι η επιλογή του γιατρού εκείνου που θα κάνει την επέμβαση. Πρέπει να έχει ειδικευτεί στην διαδικασία και να έχει κάνει την απαραίτητη πρακτική.

Δείτε επίσης