Τοξική η ξυλιτόλη για τους σκύλους

Ο FDA (Food and Drug Administration) προειδοποιεί τους ιδιοκτήτες σκύλων να μην δίνουν στα κατοικίδια τους τροφές που περιέχουν ξυλιτόλη γιατί μπορεί να τους προκαλέσει σοβαρή υπογλυκαιμία, ζημιά στο συκώτι, ακόμα και θάνατο. Πρόσφατα, ένας σκύλος στο Ντένβερ των ΗΠΑ  έφαγε ένα ολόκληρο πακέτο τσίχλες με ξυλιτόλη, όσο το αφεντικό του έλειπε από το σπίτι, και πέθανε.

Η ξυλιτόλη είναι μια φυσική ουσία, υποκατάστατο της ζάχαρης, που παρέχει περίπου την ίδια γλυκύτητα με τη ζάχαρη έχοντας 35% λιγότερες θερμίδες. Συχνά περιέχεται σε τσίχλες και καραμέλες, γλυκά, αρτοσκευάσματα, βιταμίνες με μορφή μασώμενων δισκίων, σιρόπια για τον βήχα, στοματικά διαλύματα και οδοντόκρεμες.

Στις ΗΠΑ, τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν πολλές αναφορές για σκύλους που κατανάλωσαν ξυλιτόλη και δηλητηριάστηκαν.

Η ξυλιτόλη δεν προκαλεί αύξηση των επιπέδων σακχάρου στον άνθρωπο αλλά στους σκύλους απορροφάται πολύ γρήγορα και μπορεί να οδηγήσει σε απότομη έκκριση ινσουλίνης. Η έκκριση αυτή οδηγεί σε μεγάλη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα τους, δηλαδή σε υπογλυκαιμία. Επίσης μπορεί να πέσουν σημαντικά τα επίπεδα καλίου ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις εμφανίζεται ηπατική ανεπάρκεια. Η υπογλυκαιμία μπορεί να συμβεί μέσα σε 15-30 λεπτά από τη στιγμή που ο σκύλος θα καταναλώσει ξυλιτόλη.

Θεωρείται ότι τα 100 mg ξυλιτόλης ανά κιλό σωματικού βάρους μπορούν να προκαλέσουν υπογλυκαιμία και τα 500 mg ανά κιλό σωματικού βάρους να προκαλέσουν ηπατική ανεπάρκεια. Εννιά τσίχλες με ξυλιτόλη μπορούν να προκαλέσουν υπογλυκαιμία σε ένα σκύλο βάρους 20 κιλά και 45 τσίχλες μπορούν να προκαλέσουν ηπατική ανεπάρκεια, αλλά αυτό εξαρτάται από το είδος της τσίχλας. Μερικές τσίχλες περιέχουν 1 γραμμάριο ξυλιτόλης και σ’ αυτή την περίπτωση φτάνουν 2 κομμάτια για να προκαλέσουν υπογλυκαιμία και 10 κομμάτια για να προκαλέσουν ηπατική ανεπάρκεια.

Η ξυλιτόλη θεωρείται 100 φορές πιο τοξική από τη σοκολάτα.

Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ένας σκύλος είναι:

  • αδυναμία
  • δυσκολία στο περπάτημα ή να σταθεί όρθιος
  • λήθαργος
  • εμετός
  • τρέμουλο ή σπασμοί
  • κρίσεις
  • κώμα (σ’ αυτή την περίπτωση η πρόγνωση δεν είναι καλή)

Αν φοβάστε ότι το σκυλάκι σας έφαγε ξυλιτόλη, μεταφέρτε το αμέσως στον κτηνίατρο ή στο νοσοκομείο μικρών ζώων, συνέστησε η κυρία Μαρτίν Χαρτότζενσις, κτηνίατρος της FDA. Η υπογλυκαιμία και οι άλλες συνέπειες της ξυλιτόλης μπορεί να εκδηλωθούν έως και 24 ώρες μετά την κατανάλωσή της, και το κατοικίδιο ίσως χρειασθεί νοσηλεία για παρακολούθηση.

Για να προστατεύσετε τον σκύλο σας από την ξυλιτόλη, ελέγξτε όλα τα τρόφιμα και τα προϊόντα που μπορεί να την περιέχουν και τοποθετήστε τα σε σημεία που δεν μπορεί να βρει. Καθαρίζετε τα δόντια του κατοικιδίου σας με προϊόντα ειδικά για σκύλους και όχι λ.χ. με οδοντόπαστα που προορίζεται για ανθρώπους.

Η τοξικότητα της ξυλιτόλης στις γάτες δεν είναι τεκμηριωμένη, εν μέρει διότι αυτές συνήθως δεν είναι λάτρεις των γλυκών, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες. Δεν έχει αναφερθεί περίπτωση σοβαρής δηλητηρίασης γάτας.

Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κέντρο Δηλητηριάσεων Ζώων (Animal Poison Control), αν μια γάτα καταναλώσει ξυλιτόλη (εξαιρετικά σπάνιο γεγονός) δεν αναμένεται να πάθει υπογλυκαιμία ή ηπατική ανεπάρκεια.

Δείτε επίσης