VDRL: Μια εξέταση για αφροδίσια νοσήματα σε άτομα υψηλού κινδύνου

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα είναι λοιμώδη νοσήματα που μεταδίδονται κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Η συχνότητα των νοσημάτων αυτών αυξάνει σημαντικά από έτος σε έτος κυρίως λόγω κακών συνηθειών που αφορούν τη σεξουαλική συμπεριφορά όπως είναι η πλημμελής χρήση προφυλακτικού, η επιπόλαια επιλογή σεξουαλικού συντρόφου, η άκριτη πολυγαμία.

aima 6 6Ανάμεσα στις πιο βασικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουν τα άτομα υψηλού κινδύνου για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα χωρίς συμπτώματα και δυστυχώς τους είναι συχνά άγνωστη,  είναι η εξέταση VDRL (Venereal Disease Research Laboratory).

Πρόκειται για εξέταση που εντοπίζει μη ειδικά αντισώματα στο αίμα τα οποία παράγονται στον οργανισμό, όταν έχει εκτεθεί στο τρεπόνημα της σύφιλης ή σε παράγοντες που έχουν προκαλέσει ανάλογη ανοσολογική διέγερση με την διέγερση που προκαλεί το τρεπόνημα της σύφιλης.

Η σύφιλη είναι χρόνια συστηματική λοίμωξη που προκαλείται από το treponema pallidum, μία σπειροχαίτη που μεταδίδεται κυρίως σεξουαλικώς.

Εβδομάδες ή μήνες μετά την προσβολή, η σπειροχαίτη εισέρχεται στο αίμα και κατακλύζοντας την κυκλοφορία προκαλεί αρχικώς επιφανειακές βλάβες με βλεγοννοδερματικά εξανθήματα και πρήξιμο αδένων, προοδευτικά ωστόσο προσβάλλει τα ζωτικά σπλάγχνα του πάσχοντα.  Στην εποχή που δεν υπήρχε αποτελεσματική θεραπεία, η συφιλιδική ηπατίτιδα, η καρδιαγγειακή σύφιλη, η νευροσύφιλη ήταν συχνές καταληκτικές καταστάσεις.

Συχνά η σύφιλη δεν έχει συμπτώματα επί μακρόν και το μόνο σημείο είναι η εργαστηριακή θετικοποίηση της εξέτασης VDRL.

Παρά ταύτα εκτός από τη σύφιλη θετική VDRL μπορεί να προκαλέσουν:

  • Ορισμένες ιώσεις
  • Το aids
  • H φυματίωση
  • Η ελονοσία
  • Η λοίμωξη από ρικέτσιες ή τρεπονήματα
  • Η ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών
  • Αυτοάνοσα νοσήματα
  • Oρισμένες περιπτώσεις κύησης
  • Τα καρκινώματα

Τα άτομα που βρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα πρέπει να ελέγχονται ανελλιπώς για VDRL σε περιοδική βάση.

Η θετική τιμή VDRL καθιστά αναγκαία τη σωστή ιατρική παθολογική εξέταση και αξιολόγηση.

anastasia_mosxovaki1-12Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
Email: amoschovaki@yahoo.gr
http://iatreioamoschovaki.gr
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw
https://www.youtube.com/channel/UC1ZaRAktAaoCEFITCcjhDZQ

Δείτε επίσης