ΕΟΦ: Σχέδιο για κλινικές μελέτες

Ο ΕΟΦ θα στηρίξει με τις δυνάμεις που διαθέτει τις κλινικές μελέτες, ανέφερε η πρόεδρος του Οργανισμού, Κατερίνα Αντωνίου, σε χθεσινή συνέντευξη τύπου, που δόθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών.

Η κ. Αντωνίου τόνισε ότι στόχος των παρεμβατικών κλινικών μελετών είναι η ασφάλεια των ασθενών, η πρόσβαση στα νέα φάρμακα, πάντα στη λογική της λεγόμενης «Καλής Κλινικής Πρακτικής».

Ο ΕΟΦ βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης της εισήγησής του στο Υπουργείο Υγείας για τη διαμόρφωση νέου θεσμικού πλαισίου για τις κλινικές και σε τρεις περίπου μήνες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση του νέου πλαισίου, αφού υπάρξει διάλογος με το υπουργείο και τις ΥΠΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΦ οι κλινικές έρευνες αυξήθηκαν κατά 20% το 2015 σε σχέση με 2014. Το 2015 ολοκληρώθηκαν 153 μελέτες, 143 εμπορικές και 10 μη, σε σύγκριση με το 2014 όπου έγιναν 127 έρευνες, 113 εμπορικές και 14 μη. Αντιστοίχως, το 2013 πραγματοποιήθηκαν 123 μελέτες, 113 εμπορικές και 10 μη εμπορικές. Όπως δήλωσε η κ. Αντωνίου, ο ΕΟΦ θα προχωρήσει σε εκπαίδευση γιατρών και ερευνητών που ασχολούνται με κλινικές μελέτες. Το σχετικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, εξετάζεται η διαδικασία επιβράβευσης τριών μη εμπορικών (ακαδημαϊκών) κλινικών μελετών, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες αξιολόγησης.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης