Το 45% των εμφραγμάτων είναι σιωπηλά (χωρίς συμπτώματα)

Τα κλασικό σύμπτωμα ενός εμφράγματος (καρδιακής προσβολής) είναι αίσθημα πίεσης ή δυσφορίας στο στήθος, δηλαδή στηθάγχη, και αυτό ισχύει τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες, αν και τα συμπτώματα μεταξύ των δύο φύλλων είναι κάπως διαφορετικά.

Υπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως ο πόνος ή η ενόχληση στο ένα ή και στα δύο χέρια, στην πλάτη, στον αυχένα, στο σαγόνι, στο στομάχι. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί δύσπνοια, “κρύος” ιδρώτας, ναυτία ή ζάλη.

Όμως πολλές φορές ένα έμφραγμα μπορεί να μην παρουσιάζει συμπτώματα ή να είναι πολύ ήπια για να παρατηρηθούν και σ’ αυτή την περίπτωση αποκαλείται “σιωπηλό”. Μάλιστα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation βρήκε ότι τo 45% των εμφραγμάτων συμβαίνουν χωρίς συμπτώματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απειλούν λιγότερο τη ζωή. Αντίθετα, τα εμφράγματα αυτά μπορεί και να είναι πιο επικίνδυνα διότι ο ασθενής δεν τα αντιλαμβάνεται με αποτέλεσμα να καθυστερεί να πάει στο γιατρό και να ακολουθεί την ενδεδειγμένη θεραπεία.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 9.498 άτομα από τη μελέτη ARIC (Atherosclerosis Risk in Communities), που παρακολούθησαν, κατά μέσο όρο, εννέα χρόνια. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, 703 άτομα έπαθαν έμφραγμα, με το 45% από αυτούς (οι 317) να μην εκδηλώνουν συμπτώματα στη διάρκειά τους και έτσι να μην γίνονται αντιληπτά παρά μόνο στη διάρκεια προγραμματισμένων ιατρικών εξετάσεων.

Πιο επικίνδυνο το σιωπηλό

Τα σιωπηλά εμφράγματα ήταν πιο συχνά στους άνδρες αλλά πιο θανατηφόρα στις γυναίκες. Οι γυναίκες που έπαθαν σιωπηρό έμφραγμα είχαν 58% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους στα επόμενα χρόνια, σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους που δεν είχαν υποστεί έμφραγμα. Οι αντίστοιχες πιθανότητες για τους άνδρες με σιωπηρό έμφραγμα ήταν 23% αυξημένες, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που δεν υπέστησαν έμφραγμα.

«Όταν ένας άνθρωπος παθαίνει έμφραγμα το οποίο δεν δίνει συμπτώματα, δεν συμβουλεύεται έναν γιατρό διότι δεν συνειδητοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης δρ Τζου-Μινγκ Ζανγκ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Πρόληψης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest, στη Βόρειο Καρολίνα.

«Είναι προφανές ότι χωρίς θεραπεία, κινδυνεύει πολύ να υποστεί νέο καρδιακό επεισόδιο και τελικά να χάσει η ζωή του», κατέληξε.

Να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι που υπέστησαν ένα σιωπηλό έμφραγμα του μυοκαρδίου προσέρχονται συνήθως τυχαία στο γιατρό τους εβδομάδες ή και μήνες μετά το γεγονός οπότε και τους γνωστοποιείται. Αναγνωρίζεται επίσης από το ηλεκτροκαρδιογράφημα στον ετήσιο προγραμματισμένο καρδιολογικό έλεγχο.

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που βρήκε ότι η σιωπηλή καρδιακή προσβολή είναι σχεδόν τόσο κοινή όσο τα εμφράγματα που εκδηλώνουν συμπτώματα. Ενώ άλλες μελέτες είχαν παρόμοια ευρήματα, η νέα μελέτη είναι μία από τις μεγαλύτερες που γίνει μέχρι σήμερα και επιβεβαιώνει τις υποψίες που υπήρχαν.

Αν και η μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά το έμφραγμα, να σημειωθεί ότι οι γυναίκες παθαίνουν για πρώτη φορά έμφραγμα σε μεγαλύτερη ηλικία, 7 χρόνια αργότερα, κατά μέσο όρο. Οι γυναίκες κάτω των 45 ετών έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με τους άνδρες της ίδιας ηλικίας να πάθουν καρδιακή προσβολή. Το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 25% στις ηλικίες 45-65 και παύει να υπάρχει διαφορά μετά την ηλικία των 75.

Πηγή: Race and Sex Differences in the Incidence and Prognostic Significance of Silent Myocardial Infarction in the Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) Study.

Δείτε επίσης