Taste Control Diabetes: Έτοιμα γεύματα για διαβητικούς

tastecontrol 6Εδώ και λίγους μήνες, μια καινοτόμα ελληνική εταιρεία προσφέρει για πρώτη φορά στην Ελλάδα έτοιμα γεύματα για διαβητικούς αλλά και για όσους θέλουν να ακολουθήσουν μια υγιεινή δίαιτα.

Πρόκειται για την Taste Control Diabetes η οποία παρασκευάζει και φέρνει στο χώρο σας ειδικά διαμορφωμένα έτοιμα γεύματα, που ελέγχουν τη γλυκόζη του αίματος. Η εταιρεία προήλθε από την ανάγκη δημιουργίας μία υπηρεσίας απόλυτα προσανατολισμένης στις διατροφικές ανάγκες των διαβητικών, η οποία θα διατηρεί την ποιότητα και τη γεύση στη δίαιτα τους και κυρίως θα διευκολύνει την καθημερινή τους ζωή. Τα γεύματα απευθύνονται σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, με προδιάθεση για “ζάχαρο”, σε γυναίκες με διαβήτη κύησης αλλά και σε υγιή άτομα που επιδιώκουν είτε την επίτευξη ενός σταθερού σωματικού βάρους είτε την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής.

Η ιδέα αυτών των γευμάτων προέκυψε από την εμπειρία της κας Κυριακής Στενιώτη, προέδρου της Taste Control Diabetes, η οποία το 2007 ανακάλυψε ότι πάσχει από διαβήτη τύπου 2. Ο γιατρός της, της συνέστησε φαρμακευτική αγωγή αλλά η ίδια που είχε ακολουθήσει το επάγγελμα της μαγειρικής για 30 χρόνια στην εταιρεία Αφοί Στενιώτη ”Sunday’s Gastronomy Catering” αποφάσισε να επιλέξει ένα διαφορετικό δρόμο, μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Δοκίμασε υγιεινές συνταγές και πέτυχε να φέρει τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη της σε φυσιολογικές τιμές, στο 5,5-5,9%, ένα θεαματικό αποτέλεσμα.

kyriakhstenioti

K. Στενιώτη: Δεκάδες άνθρωποι μας εμπιστεύονται καθημερινά και τα γεύματά μας φτάνουν στο σπίτι τους, οικονομικά και υπεύθυνα.

Οι συνταγές της κας Στενιώντη έγιναν αντικείμενο μελέτης το 2015 από ερευνητές του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον δρα Ιωάννη Μανιό, αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας & Διατροφής. Η μελέτη διερεύνησε τα αποτελέσματα της κατανάλωσης των έτοιμων γευμάτων της Taste Control Diabetes σε 24 διαβητικά άτομα (12 άνδρες και 12 γυναίκες). Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν σε τέσσερις διαφορετικές ημέρες μία μερίδα έτοιμων γευμάτων και ένα διάλυμα γλυκόζης, καθένα από τα οποία παρείχε 50 γραμμάρια υδατανθράκων. Λαμβάνοντας δείγματα αίματος, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα μεταγευματικά επίπεδα της γλυκόζης, της ινσουλίνης και του δείκτη ινσουλινοαντίστασης HOMAIR τόσο πριν την κατανάλωση όσο και μετά (30, 60, 90, και 120 λεπτά αργότερα).

Η μελέτη δημοσιεύθηκε το Φεβρουάριο του 2016 στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Nutrition και οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα έτοιμα γεύματα της Taste Control Diabetes οδήγησαν σε σημαντικά ευνοϊκότερες μεταβολές στους δείκτες γλυκαιμικής απόκρισης μεταγευματικά (επίπεδα ινσουλίνης, τιμές δείκτη ινσουλινοαντίστασης, εμβαδόν υπό την καμπύλη συγκέντρωσης – χρόνου για τη γλυκόζη). Και συμπέραναν ότι τα παρεχόμενα γεύματα, τα οποία ήταν γευστικά και πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, μπορούσαν εύκολα να ενσωματωθούν στο διαιτολόγιο των διαβητικών.

“Μετά τη δημοσίευση της μελέτης, και έχοντας αποκτήσει πολλές γνώσεις γύρω από τη διατροφική αντιμετώπιση του διαβήτη, μέσω της αγάπης μου για την τέχνη της μαγειρικής, η σκέψη μου ήταν να διαδώσω την εμπειρία μου και να συμβάλλω στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με διαβήτη”, λέει η κα Στενιώτη. “Έτσι λοιπόν, μια δική μου ανάγκη οδήγησε στη δημιουργία της Taste Control Diabetes και από το Φεβρουάριο έγινε πράξη κάτι που ήταν όραμα για μένα. Σήμερα, δεκάδες άνθρωποι μας εμπιστεύονται και τα γεύματά μας φτάνουν καθημερινά στο σπίτι τους, οικονομικά και υπεύθυνα”.

Εκτός από τα έτοιμα γεύματα τα οποία είναι ενσωματωμένα σε ειδικά καταρτισμένα ημερήσια διαιτολόγια, η εταιρεία έχοντας ως στόχο την εξατομίκευση του διατροφικού προγράμματος ανάλογα με τις ανάγκες των πελατών και των προτιμήσεών τους, παρέχει παράλληλα διατροφική υποστήριξη μέσω της διαιτολογικής ομάδας της.

«Παρασκευάζουμε ειδικά διαμορφωμένα γεύματα που μπορούν να ενσωματωθούν ως πολύ καλές επιλογές σε μια δίαιτα», λέει η κα Μαίρη Μαρκάκη, διαιτολόγος της εταιρείας. Και προσθέτει: «Ένα άτομο με σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να φτιάξει μαζί με το γιατρό και το διαιτολόγο του μια δίαιτα που να ταιριάζει στις συνήθειες και τις ανάγκες του. Πρέπει να εντάξει στη διατροφή του τροφές που εξασφαλίζουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, διατηρώντας ταυτόχρονα ποικιλία στα γεύματα και ελκυστικές γεύσεις ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη συμμόρφωση στη διάρκεια του χρόνου. Η διατροφή του πρέπει να είναι προσαρμοσμένη με γνώμονα τη σωστή ρύθμιση της σακχάρου χωρίς παράληψη γευμάτων».

Μερικά από τα πιάτα της Taste Control Diabetes

Σολομός ψητός με λαχανικά ατμού

salmon-e254

Ένα εξαιρετικά νόστιμο πιάτο με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ο σολομός είναι μία από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών ενώ είναι πολύ χαμηλός σε κορεσμένα λιπαρά. Δεν περιέχει υδατάνθρακες και αλάτι ενώ είναι πλούσιος σε νιασίνη, παντοθενικό οξύ, βιταμίνη D, σελήνιο, φώσφορο και βιταμίνες Β6 και Β12. Τα λαχανικά που συνοδεύουν το ψάρι είναι πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες. Να σημειωθεί ότι τα ωμέγα-3 των ψαριών είναι ένα πολύτιμο συστατικά για τους διαβητικούς καθώς μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, μια επιπλοκή της ασθένειας.

Κοτομπιφτέκια με σαλάτα 

kotobiftekiaΜια γευστική λύση για αυτούς που δεν αποχωρίζονται το κρέας. Το κοτόπουλο αποτελεί μία υγιεινή εναλλακτική του κόκκινου κρέατος, καθώς το τελευταίο έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, νιτροσαμίνες, αίμη και αλάτι. Χρησιμοποιούνται τα πιο άλιπα κομμάτια του κοτόπουλου ενώ η σαλάτα που το συνοδεύει βασίζεται σε μια ποικιλία λαχανικών διαφορετικών χρωμάτων πλούσιων σε φυτικές ίνες.

Σπαγγέτι ολικής αλέσεως με σάλτσα τόνου

spagetiTΈνας καμβάς πρωτότυπων γεύσεων και διατροφικών ωφελειών. Το σπαγγέτι ολικής άλεσης αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη γιατί έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ = 42) σε σύγκριση με τα άσπρα σπαγγέτι (ΓΔ = 50), το καστανό ρύζι (ΓΔ = 66) και το ψωμί ολικής αλέσεως (ΓΔ = 72). Ο τόνος ανήκει στα λιπαρά ψάρια έχοντας πολύτιμη διατροφική αξία λόγω των ωμέγα-3 λιπαρών που περιέχει.

Μουσακάς λαχανικών Taste Control

mousakasΜια πεντανόστιμη παραλλαγή του παραδοσιακού μουσακά, προσαρμοσμένη στις αρχές της υγιεινής διατροφής. Ο μουσακάς λαχανικών αποτελείται από μία ποικιλία πολύχρωμων λαχανικών, με κυρίαρχη τη μελιτζάνα η οποία είναι φτωχή σε θερμίδες αλλά πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες (νιασίνη, θειαμίνη, πυριδοξίνη) και μέταλλα (κάλιο, σίδηρο, μαγγάνιο). Για τη μπεσαμέλ, χρησιμοποιούνται κατάλληλες πρώτες ύλες και άριστης ποιότητας υλικά, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η ποσότητα των κορεσμένων λιπαρών.

Φασολάκια λαδερά

fasolakia 6Μία σπιτική παραδοσιακή γεύση συνδυασμένη με τη Μεσογειακή Διατροφή. Tα πράσινα φασολάκια έχουν λίγες θερμίδες αλλά πολλά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες (Α, C, Κ, του συμπλέγματος Β), ανόργανα συστατικά (μαγγάνιο, σίδηρος, μαγνήσιο, φώσφορο) και σύνθετους υδατάνθρακες. Το πιάτο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες (μία μερίδα παρέχει πάνω από 8 γραμμάρια) ενώ το ελαιόλαδο προστατεύει την καρδιά μειώνοντας την κακή χοληστερόλη.

Μυδοπίλαφο

mydopilafoΤο πιάτο είναι μαγειρεμένο πολύ προσεγμένα έτσι ώστε να διατηρούνται αναλλοίωτα όλα τα γευστικά και ωφέλιμα διατροφικά χαρακτηριστικά του μυδοπίλαφου. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ = 37). Επιπλέον, είναι χαμηλό σε θερμίδες παρέχοντας μόνο 131 kcal ανά 100 γραμμάρια. Το μυδοπίλαφο είναι πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνη Α, βιταμίνη C και βιταμίνη Β12 ενώ περιέχει σημαντικές ποσότητες θειαμίνης, ριβοφλαβίνης και ψευδαργύρου.

Ζήσης Ψάλλας

Δείτε επίσης