Υψηλές τιμές ΑΣΤΟ και αυτοάνοσες διαταραχές

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Η αύξηση του τίτλου των αντισωμάτων έναντι του στρεπτόκοκκου (ΑΣΤΟ) είναι συχνά ένα σιωπηλό εύρημα που εντοπίζεται κατά τους εργαστηριακούς αιματολογικούς ελέγχους. Η ανεύρεση υψηλής ΑΣΤΟ σημαίνει στρεπτοκοκκική λοίμωξη η οποία έχει προηγηθεί.

streptokokkos 6 6Οι στρεπτόκοκκοι της ομάδας Α παράγουν αντιγόνα έναντι των οποίων το ανθρώπινο σώμα παράγει αντισώματα. Η στρεπτολυσίνη Ο είναι μία αιμολυσίνη που παράγουν οι στρεπτόκοκκοι της ομάδας Α. Τα αντισώματα που παράγει ο οργανισμός μετρώνται με την εξέταση ΑΣΤΟ (ASTO ή ASO) [Antistreptolysin-O Titer – ASO Titer].

Ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με άμεση επαφή με τις εκκρίσεις του αναπνευστικού του πάσχοντος από στρεπτοκοκκική λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Μεταδίδεται συχνά  μεταξύ των μελών της οικογένειας.

Στην τυπική μορφή της νόσου πριν την ανεύρεση υψηλής ΑΣΤΟ προηγείται στρεπτοκοκκική προσβολή του ασθενούς με φλεγμονή του φάρυγγα ή των αμυγδαλών με φαρυγγίτιδα ή πυώδη αμυγδαλίτιδα. Tα συμπτώματα είναι πονόλαιμος με ή χωρίς πυρετό. Σε αρκετές περιπτώσεις η προσβολή του στρεπτόκοκκου είναι χωρίς συμπτώματα προκαλώντας μόνο μία αύξηση του τίτλου των στρεπτοκοκκικών αντισωμάτων.

Οι φυσιολογικές τιμές κυμαίνονται ανάλογα με την ηλικία. Για τους ενήλικες είναι 0–200 IU/ml αλλά τα ανώτατα όρια μπορεί να διαφέρουν ανά εργαστήριο.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε περιπτώσεις αυξημένων τιμών ΑΣΤΟ είναι να υπάρχει στρεπτόκοκκος στο ανθρώπινο σώμα ο οποίος δεν έχει εκριζωθεί σωστά ή να υπάρχει ανώμαλη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος με υψηλές τιμές ΑΣΤΟ και αυτοάνοσα χαρακτηριστικά που εξελίσσεται σε ρευματικό πυρετό ή οξεία μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα ή αυτοάνοση επιπλοκή.

ΡΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ

Ο ρευματικός πυρετός οφείλεται σε μία ανοσολογική διαδικασία που προκαλεί ο στρεπτόκοκκος, η οποία οδηγεί σε μία ανώμαλη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος με παραγωγή αντισωμάτων που επιτίθενται στους ίδιους ιστούς του οργανισμού.

Χαρακτηρίζεται από πυρετό, καρδιακή νόσο, ρευματική νόσο, ακούσιες παθολογικές κινήσεις, δερματικό εξάνθημα ή υποδόρια οζία. Το σημαντικότερο πρόβλημα του ρευματικού πυρετού είναι η προοδευτική ανάπτυξη ρευματικής καρδιακής νόσου και οι υποτροπές παρά τα μικρά ποσοστά άμεσης θνητότητας.

Τα ευρήματα αυξημένης επίπτωσης στα μέλη της ίδιας οικογένειας και σε μονοζυγωτικούς διδύμους καταδεικνύουν μία αυξημένη πιθανώς κληρονομούμενη επιρρέπεια σε άτομα της ίδιας οικογένειας.

Η άμεση διάγνωση και χορήγηση της ενδεικνυόμενης θεραπείας είναι απαραίτητη για την άμεση αποκατάσταση της νόσου. Έτσι στους ασθενείς χορηγούμε επί μακρόν θεραπεία, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χορηγηθεί και σε όλη την διάρκεια ζωής του ασθενούς.

ΟΞΕΙΑ ΣΠΕΙΡΑΜΑΤΟΝΕΦΡΙΤΙΔΑ

H oξεία σπειραματονεφρίτιδα χαρακτηρίζεται από ξαφνική εμφάνιση νεφρικής δυσλειτουργίας, αιματουρίαs, πρωτεϊνουρίαs, ερυθρών αιμοσφαιρίων  στα ούρα, οίδημα και υπέρτασηs με ή χωρίς ολιγουρία.

H νόσος είναι αυτοάνοση διαταραχή στην οποία  ανοσοσύμπλεγμα που περιέχει ένα στρεπτοκοκκικό αντιγόνο εναποτίθεται στα σπειράματα.

ΑΥΤΟΑΝΟΣΗ ΕΠΙΠΛΟΚΗ

Πρόκειται για παθολογική ανοσολογική διαδικασία που οδηγεί σε παραγωγή αντισωμάτων που επιτίθενται στους ιστούς του οργανισμού.

Στην περίπτωση αυτή μπορεί να εμφανιστούν:

  • Εξάνθημα
  • Καρδιακή βλάβη
  • Νεφρική βλάβη
  • Ρευματοπάθεια

Τα ευρήματα αυξημένης επίπτωσης στα μέλη της ίδιας οικογένειας και σε μονοζυγωτικούς διδύμους καταδεικνύουν μία αυξημένη πιθανώς κληρονομούμενη επιρρέπεια σε άτομα της ίδιας οικογένειας.

Η άμεση διάγνωση και η χορήγηση της ενδεικνυόμενης θεραπείας είναι απαραίτητη για την άμεση αποκατάσταση.

anastasia_mosxovaki1-12Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
Email: amoschovaki@yahoo.gr
http://iatreioamoschovaki.gr
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw
https://www.youtube.com/channel/UC1ZaRAktAaoCEFITCcjhDZQ

Δείτε επίσης