Ανδρέας Ξανθός: Μετασχηματίζοντας το ΕΣΥ σε περίοδο κρίσης

Στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν και στις πολιτικές προτεραιότητες που πρέπει να δοθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στη περίοδο κρίσης που διανύει η χώρα, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 69η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ( ΠΟΥ) στη Γενεύη.

Όπως ανέφερε o υπουργός, οι προτεραιότητες με τις οποίες η Ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να ξεπεράσει τις υγειονομικές ανισότητες που επέφερε η λιτότητα είναι:

  • Η αντιμετώπιση των αναγκών υγείας των πολιτών με όρους καθολικής και ισότιμης πρόσβασης, γι’αυτό και ψηφίστηκε η καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού με διασφαλισμένη δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων στις δημόσιες δομές.
  • Η ανάπτυξη της ΠΦΥ σύμφωνα με τις αρχές του ΠΟΥ και της Διακήρυξης της Άλμα –Άτα το 1978.
  • Η ενδυνάμωση της Δημόσιας Υγείας γιατί περιορίζει τη διακινδύνευση που συνεπάγονται οι παγκοσμιοποιημένες πλέον απειλές (κλιματική αλλαγή μικροβιακή αντοχή, χρόνια μη μεταδοτικά νοσήματα ), οι νέες λοιμώξεις ( ιός Zika), αλλά και συμφωνίες όπως η ΤΤΙΡ.
  • Η δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών σε πραγματικά καινοτόμα φάρμακα με τεκμηριωμένo κλινικό όφελος και θετική επίδραση στην εξέλιξη της νόσου και την ποιότητα ζωής, και τέλος η υγειονομική φροντίδα των προσφύγων-μεταναστών που παρέχεται αυτή την περίοδο στην Ελλάδα με τη συνδρομή των κρατικών υπηρεσιών, των ΜΚΟ και των εθελοντών, που είναι απόλυτα αξιόπιστη και με βάση τα διεθνή επιστημονικά standars.

«Συνοψίζοντας» δήλωσε ο κ. Ξανθός, «θεωρούμε ότι ειδικά σε περίοδο κρίσης, ένα άλλο Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι αναγκαίο και εφικτό, με ριζική αντιστροφή των προτεραιοτήτων της πολιτικής υγείας: από την τεκμηριωμένη υγειονομική ανάγκη στην Πολιτική Οικονομία της Υγείας, και όχι όπως συμβαίνει σήμερα που κυριαρχεί η Οικονομία επί της Υγείας, της Πολιτικής και της Δημοκρατίας».

Δείτε επίσης