Ανδρέας Ξανθός: Η απόφαση για τα ΜΗΣΥΦΑ ήταν στο Μνημόνιο 3

Ανακοίνωση, ως απάντηση του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού για τα ΓΕΔΙΦΑ, στη ΝΕ Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ, εξέδωσε χθες το Υπουργείο.

Στην απάντησή του, ο υπουργός αναφέρει τα εξής:

«Η αδιαμφισβήτητη αλήθεια είναι ότι αίτημα απελευθέρωσης της αγοράς των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων έχει τεθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό από τον ΟΟΣΑ και τους δανειστές. Η δυνατότητα πώλησης τους και εκτός φαρμακείου συμπεριελήφθη στο νόμο 4336/2015 (δανειακή συμφωνία-3ο Μνημόνιο) που υπερψήφισε και το ΠΑΣΟΚ και αυτό που εκκρεμούσε ήταν η εφαρμοστική διάταξη. Το Υπουργείο Υγείας λοιπόν, διατηρώντας την πολιτική θέση για την ανάγκη ασφαλούς διάθεσης των φαρμάκων μέσω των φαρμακείων, κατάφερε να διαπραγματευτεί με τους «θεσμούς» και να κάνει αποδεκτή την παραμονή του 87% των ΜΗΣΥΦΑ στα φαρμακεία. Η πρόταση αυτή διαμορφώθηκε με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια και με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία από Ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΕΟΦ, στην οποία μετείχε και συμφώνησε εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Μόνο για το υπόλοιπο 13% που ονομάζονται πλέον ΓΕΔΙΦΑ και μπορούν με ασφάλεια για τη δημόσια υγεία να διατεθούν χωρίς τις οδηγίες του φαρμακοποιού (στην πλειοψηφία τους είναι εύχρηστα αναλγητικά, αντιπυρετικά, αντικνησμώδη κλπ και μάλιστα σε μειωμένη δοσολογία) προβλέπεται η διάθεση τους και εκτός φαρμακείου.

Με τον τρόπο αυτό η συγκεκριμένη μνημονιακή υποχρέωση υλοποιείται σε πολύ συγκεκριμένο ρυθμιστικό πλαίσιο και με ασφαλιστικές δικλείδες που την καθιστούν διαχειρίσιμη για τη δημόσια υγεία που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να τίθεται σε διακινδύνευση, αλλά και για το μικρό και μεσαίο φαρμακείο που έχει ένα σημαντικό κοινωνικό ρόλο και το οποίο όντως δοκιμάζεται σήμερα από τις σωρευτικές αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική.

Αυτό που απομένει είναι να ελεγχθεί αποτελεσματικά η αγορά αυτή, αποτρέποντας ενδεχόμενες τάσεις κερδοσκοπίας και οικονομικής επιβάρυνσης των ασθενών».

Δείτε επίσης