Η διακοπή του καπνίσματος βελτιώνει τη στυτική λειτουργία

To κάπνισμα είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση στυτικής δυσλειτουργίας. Οι άνδρες που καπνίζουν διατρέχουν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν μειωμένη ικανότητα για επιτυχή στύση σε σχέση με εκείνους που δεν καπνίζουν. Επίσης, ο κίνδυνος φαίνεται ότι αυξάνεται ανάλογα και με τον αριθμό των τσιγάρων και τα χρόνια καπνίσματος. Ακόμα και το παθητικό κάπνισμα πιθανολογείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας.

kapnisma stytikh 6

Τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής, αν και λίγα, δείχνουν ότι οι καπνιστές που διακόπτουν το κάπνισμα αναφέρουν βελτίωση ή μη επιδείνωση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Τα αποτελέσματα από τη διακοπή του καπνίσματος είναι περισσότερο ικανοποιητικά στους νέους.

Στις μεγαλύτερες ηλικίες η βελτίωση είναι μικρότερη καθώς συνυπάρχουν τις περισσότερες φορές και άλλοι παράγοντες κινδύνου και κυρίως η υπέρταση και ο διαβήτης. Έχει παρατηρηθεί μάλιστα ότι στους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα και διακόπτουν το κάπνισμα ο μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας καταγράφεται 6 έως 10 χρόνια μετά τη διακοπή πιθανώς λόγω μη αναστρέψιμων βλαβών στις πεικές αρτηρίες που δημιουργούνται σε αρχικά στάδια από το τσιγάρο.

Μέθοδος διακοπής καπνίσματος

Η χορήγηση υποκατάστατων νικοτίνης (διαδερμικά επιθέματα, τσίχλες, σπρέι) έχει μελετηθεί περισσότερο από τα υπόλοιπα φαρμακευτικά σκευάσματα (βουπροπριόνη, βαρενικλίνη) στους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα.

Αν και η νικοτίνη είναι παράγοντας που οδηγεί σε αύξηση του συμπαθητικού τόνου στις αρτηρίες του ανδρικού μορίου και σε σύσπαση των λείων μυικών κυττάρων στα σηραγγώδη σωμάτια, η διακοπή του καπνίσματος με τα υποκατάστατα νικοτίνης όταν αυτή χορηγείται σε χαμηλές δόσεις βελτιώνει τη στυτική δυσλειτουργία. Η επίδραση των φαρμάκων αυτών όσον αφορά υπερηχογραφικές παραμέτρους όπως η ροή στις πεικές αρτηρίες και η φλεβική διαφυγή είναι άμεση.

Η βουπροπριόνη μπορεί να επιτύχει καλά αποτελέσματα σε καπνιστές με ψυχογενή αίτια (όπως πχ. η κατάθλιψη) στυτικής δυσλειτουργίας.

Να σημειωθεί ότι τα φάρμακα για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας έχουν καλύτερα αποτελέσματα όταν συνοδεύονται από διακοπή του καπνίσματος.

Δείτε επίσης