Τα αντηλιακά μακράς διαρκείας δεν πραγματοποιούν αυτά που υπόσχονται

Τα αντηλιακά «μακράς διαρκείας» για τα οποία υπάρχει ο ισχυρισμός ότι προστατεύουν με μια χρήση την ημέρα δεν φαίνεται να πραγματοποιούν αυτό που υπόσχονται, προειδοποιεί η μεγαλύτερη ένωση καταναλωτών της Βρετανίας Which?.

anthliaka xrhshΔοκιμές σε τέσσερις μεγάλες μάρκες αντηλιακών μιας χρήσης διαπίστωσε ότι, μετά από 6-8 ώρες, η αποτελεσματικότητα μιας λοσιόν με δείκτη προστασίας (SPF) 30 έχει μειωθεί κατά 74%, αφήνοντας το δέρμα ευάλωτο σε επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ενώ κάποιος ξεκινά τη μέρα του καλυμμένος με ένα αντηλιακό που έχει δείκτη προστασίας (SPF) 30, το μεσημέρι έχει καταλήξει να έχει ένα αντηλιακό με SPF 8.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα αντηλιακά Soltan, PizBuin, Reimann και Ultrasun, τα οποία όλα ισχυρίζονται ότι προσφέρουν τουλάχιστον οκτώ ώρες πλήρη προστασία. Χρησιμοποίησαν ειδικά τεστ αξιολόγησης των προδιαγραφών τους και στη συνέχεια τα επάλειψαν στην πλάτη εθελοντών οι οποίοι πέρασαν την ημέρα τους ντυμένοι με βαμβακερά μπλουζάκια σε ερευνητικό εργαστήριο. Έπειτα από 6-8 ώρες, οι επιστήμονες εξέτασαν εκ νέου τις προστατευτικές ιδιότητές τους, διαπιστώνοντας ότι είχαν μειωθεί σημαντικά.

Στην Αυστραλία, απαγορεύεται η πώληση αντηλιακών για τα οποία υπάρχει ο ισχυρισμός ότι δεν χρειάζεται συχνή επάλειψη. Η καταναλωτική η ένωση Which? θέλει να ισχύει το ίδιο και στη Βρετανία όπου χρησιμοποιούνται ευρέως τα μακράς διαρκείας αντηλιακά.

«Οι μετρήσεις μας έδειξαν ότι μακράς διάρκειας αντηλιακά δεν επαληθεύουν τον ισχυρισμό ότι αρκεί μία επάλειψη την ημέρα, όπως αναγράφουν στις συσκευασίες τους», δήλωσε ο Alex Neill, διευθυντής επικοινωνίας της Which?.

«Δεδομένου ότι κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του δέρματος περισσότεροι από 100.000 Βρετανοί, οι εταιρείες αντηλιακών πρέπει να κάνουν περισσότερα για να εξασφαλίσουν ότι τα προϊόντα τους πραγματοποιούν αυτά που υπόσχονται».

Εκπρόσωπος της Βρετανικής Εταιρείας Δερματολόγων ανέφερε ότι τα νέα ευρήματα δεν σημαίνουν πως πρέπει κανείς να πάψει να αγοράζει τα συγκεκριμένα αντηλιακά, αλλά όπως ισχύει για όλα τα άλλα, έτσι και αυτά πρέπει να εφαρμόζονται αρκετές φορές την ημέρα στο δέρμα, διότι μπορεί να απομακρυνθούν με τον ιδρώτα ή την τριβή.

Δείτε επίσης