Δεσμός μητέρας – παιδιού: Οι πιο συχνές ερωτήσεις

Πόσο γρήγορα περιμένετε ότι θα εξελι­χθεί σε αγάπη η έξαψη που νιώθετε όταν βλέπετε το μωρό σας; Τουλάχιστον το 40% των απόλυτα φυσιολογικών μητέρων χρειάζονται περισσότερο από μια εβδομάδα -καμιά φορά και μήνες- για να δεθούν με το μωρό τους.

mhtera paidiΗ «δημιουργία δεσμού» είναι μια διαδικασία που σας οδηγεί στην ολοκληρωτική αφοσίωση στο μωρό σας. Θα είστε τόσο πολύ αφο­σιωμένη σ’ αυτό, ώστε με χαρά θα διακόπτετε τον ύπνο σας, θα ικανοποιείτε κάθε ανάγκη του και θα είστε έτοιμες να βάλετε σε δεύτερη μοίρα τις δικές σας επιθυμίες για όσο διάστημα σας χρειά­ζεται το μωρό.

Ο στενός δεσμός με τη μητέρα του κάνει το παιδί να νιώθει ασφάλεια και σιγουριά, του παρέχει σταθερή βάση για να αναπτύξει μελ­λοντικούς κοινωνικούς δεσμούς και το μα­θαίνει να εμπιστεύεται τους άλλους ανθρώ­πους. Συγχρόνως η μητέρα αισθάνεται ικα­νοποίηση και χαρά που το παιδί της την αγα­πά και νιώθει ασφάλεια κοντά της.

Βέβαια η φροντίδα του μωρού έχει πολ­λές απαιτήσεις και μπορεί κατά καιρούς να τη βρείτε ιδιαίτερα κουραστική. Υπάρχουν όμως πάρα πολλά που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τη διαδικασία δημιουργίας δε­σμού. Το σημαντικότερο, προσπαθήστε να χαλαρώνετε όταν είστε με το μωρό σας, ώστε εκείνο να νιώθει πιο άνετα και ασφαλές μαζί σας.

Η σωματική επαφή παίζει μεγάλο ρόλο στην κοινωνική και συναισθηματική εξέλιξη του μωρού. Του αρέσει μια τρυφερή αγκαλιά από εσάς ή από κάποιο άλλο οικείο του πρόσωπο. Η εγγύτητα, η θέρμη, η σωμα­τική επαφή, που είναι όλα μέρη ενός στοργι­κού αγκαλιάσματος, μεγαλώνουν την ευχαρί­στηση αλλά και την εμπιστοσύνη του μωρού προς τα άτομα που το φροντίζουν.

Δημιουργία δεσμού – Οι πιο συχνές ερωτήσεις

Θα αναπτύξω δεσμό με το μωρό μου αμέ­σως μόλις γεννηθεί;

Όχι απαραίτητα. Είναι αλήθεια ότι πολλές γυναίκες αισθάνονται αμέσως ένα τεράστιο κύ­μα αγάπης για τα μωρά τους. Όταν τα κρατούν πρώτη φορά στην αγκαλιά τους, νιώθουν τη θέρμη τους, τους μιλάνε και απολαμβάνουν το ήσυχο βλέμμα τους που αγκαλιάζει τα πάντα γύρω τους. Άλλες γυναίκες νιώθουν ότι έχουν επαφή με τα μωρά τους πολύ πιο νωρίς, όταν είναι ακόμα έγκυες, και τα αγαπούν πριν ακό­μα γεννηθούν. Υπάρχουν όμως και γυναίκες που αρχικά έχουν λιγότερο έντονα αισθήματα για τα μωρά τους. Πολύ συχνά περνάνε δυο ή τρεις μέρες πριν νιώσει αγάπη η μητέρα για το μωρό της, ενώ σε μερικές μητέρες το διάστημα αυτό μπορεί να φτάσει κάποιους μήνες.

Γιατί δεν δημιουργήθηκε αμέσως δεσμός με το μωρό μου;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που σας κάνουν να μην έχετε έντονα αισθήματα για το μωρό σας αμέσως μόλις γεννηθεί: Μπορεί να είστε σω­ματικά και συναισθηματικά εξαντλημένη και να μην διαθέτετε την απαραίτητη ενεργητικό­τητα, ώστε να ανταποκριθείτε στο παιδί σας. Μπορεί να νιώθετε ανακούφιση που τελείωσε ο τοκετός και να θέλετε περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο να ξεκουραστείτε. Το είδος του τοκετού μπορεί να επηρεάσει τα αισθήματα σας – αν ήταν μακρύς και δύσκολος, μπορεί να νιώθετε αναστάτωση ή και απογοήτευση ή αν χρησιμοποιήσατε φάρμακα, μπορεί να νιώθετε αδύναμη ή να είναι το μωρό σας νυ­σταγμένο ακόμα και νευρικό. Προβλήματα της καθημερινότητας, όπως προβλήματα με το σύντροφο σας, με τα άλλα παιδιά, ακόμα και οικονομικά μπορεί να επηρεάσουν τα αι­σθήματα σας. Ή μπορεί απλώς να αντιδράτε με διαφορετικό τρόπο στις ορμόνες που ενερ­γοποιούν τα μητρικά αισθήματα, και η δημι­ουργία αυτού του ιδιαίτερου δεσμού να είναι για σας μια σταδιακή και αργή διαδικασία.

Πρέπει να ανησυχήσω επειδή δεν δέθηκα αμέσως με το μωρό μου; Μήπως, κατά κά­ποιον τρόπο, έτσι το εγκαταλείπω;

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείτε ότι υστερείτε ως μητέρα αν δεν νιώσατε αμέ­σως αγάπη για το μωρό σας. Η δημιουργία δεσμού δεν είναι γεγονός που λαμβάνει χώρα αμέσως, αντίθετα εξελίσσεται και μεγαλώνει καθώς εσείς και το μωρό σας γνωρίζετε ο ένας τον άλλο. Για τις μητέρες που χάνουν την πρώιμη επαφή, λόγω δικής τους αρρώστιας ή του παιδιού, η αγάπη που θα αναπτυχθεί θα είναι το ίδιο δυνατή με εκείνη των μητέρων που από την αρχή αισθάνθηκαν να δένονται με το μωρό τους.

Αν και νιώθω δεμένη με το μωρό μου από νωρίς, ορισμένες μέρες δεν αισθάνομαι κάτι ιδιαίτερο γι’ αυτό. Πρέπει να ανησυχώ;

Περιστασιακά τα αισθήματα μιας μητέρας για το μωρό της ίσως χαλαρώσουν. Αν σας συμβεί αυτό, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι εί­στε κακή μητέρα ή ότι υποφέρετε από κατά­θλιψη. Απλώς χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να αναπτύξετε πλήρη δεσμό μαζί του.

Το μωρό μου θα αναπτύξει στενό δεσμό μόνο με το γονιό με τον οποίο περνάει τον περισσότερο χρόνο του;

Όχι. Υπάρχουν αποδείξεις ότι το παιδί σας μπορεί να προσκολληθεί συναισθηματικά με περισσότερα από ένα άτομα. Μπορεί να έχει στενό δεσμό μαζί σας και με τον πατέρα του αλλά και με τους παππούδες του. Η καθεμιά από αυτές τις σχέσεις είναι ιδιαίτερη και για το λόγο αυτό η καθεμιά συμβάλλει με τον τρό­πο της στην κοινωνική και συναισθηματική του εξέλιξη.

Δείτε επίσης