Ανδρέας Ξανθός: Μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία

Ο τομέας ψυχικής υγείας οφείλει να είναι χώρος σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, κοινωνικής ευαισθησίας, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, ισότιμης φροντίδας και σεβασμού των δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, δηλώνει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αυγή».

Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση πολύ σύντομα θα καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο που μεταρρυθμίζει εκ βάθρων το χώρο της ψυχικής υγείας. Με τομεοποίηση και αποκέντρωση των υπηρεσιών, με επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου των ακούσιων εισαγωγών, με συμμετοχή των ασθενών σε κάθε επίπεδο διοίκησης, και κυρίως με έμφαση στην πρόληψη.

Όπως ανέφερε o κ. Ξανθός, «το υπουργείο Υγείας παραμένει σταθερό στη διαχρονική δέσμευση της χώρας για κατάργηση κάθε μορφής ασυλικής ψυχιατρικής συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής κατάργησης της λειτουργίας των ψυχιατρικών νοσοκομείων. Βασικός στόχος της πολιτικής μας είναι κάθε ασθενής να λαμβάνει όποια φροντίδα χρειάζεται, όταν τη χρειάζεται και όπου είναι καλύτερα. Και είναι αυτονόητο ότι καλύτερα είναι εκεί που μένει, εκεί που ζει, στην κοινότητα, αποφεύγοντας τον εγκλεισμό και το συνακόλουθο στίγμα που τον συνοδεύει».

Ο υπουργός τόνισε ότι, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, επεξεργάζεται βελτιώσεις στον Νόμο 2071/92 για την ακούσια νοσηλεία, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, συγκροτεί ομάδα εργασίας για την επεξεργασία ενός νέου νομοθετικού πλαισίου που θα διέπει τη νοσηλεία των ασθενών του άρθρου 69 ΠΚ, με διασαφήνιση των ορίων μεταξύ «φύλαξης» και «θεραπείας» και θεσμοθέτηση συγκεκριμένου θεραπευτικού πλαισίου, με στόχο την αποκατάσταση και επανένταξη των ασθενών ή, για τις λίγες δύσκολες περιπτώσεις, την παροχή θεραπευτικού πλαισίου που σέβεται τα δικαιώματά τους και φροντίζει εντατικά για τη διαμόρφωση συνθηκών θεραπείας και επανένταξης

Δείτε επίσης