Ο θόρυβος στις εντατικές ξεπερνά τα όρια ασφαλείας

Μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναισθησιολογίας (Euroanaesthesia 2016), στο Λονδίνο, δείχνει ότι τα επίπεδα θορύβου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μπορεί να είναι πολύ πάνω από τα συνιστώμενα επίπεδα, διαταράσσοντας τόσο τους ασθενείς όσο και οι ιατρικές ομάδες που ενδιαφέρονται γι ‘αυτούς.

Η μελέτη έγινε από την δρ Eveline Claes και τους συνεργάτες που αποτελούν προσωπικό μίας ΜΕΘ στο Βέλγιο (Jessa Hospital), με αφορμή τα παράπονα των νοσηλευομένων ασθενών.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ειδικές συσκευές (Amptec 10EaZy RT) για να καταγράψουν επί 24 ώρες τα επίπεδα του θορύβου δίπλα στις κλίνες νοσηλείας, ανακαλύπτοντας πως η μέση τιμή του θορύβου στη διάρκεια της νύχτας ήταν 52,8 ντεσιμπέλ (dB) και στη διάρκεια της ημέρας 54,6 dB.

Σημειώνεται ότι 14 φορές στη διάρκεια του 24ωρου τα επίπεδα του ήχου ξεπέρασαν τα 80 dB, με μία από αυτές έφτασαν τα 101 dB (όσο ο ήχος ενός κομπρεσέρ).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να μην υπερβαίνουν τα επίπεδα του θορύβου στα νοσοκομεία τα 35 dB στη διάρκεια της ημέρας και τα 40 dB στη διάρκεια της νύχτας.

Όπως ανέφερε η Claes, τα επίπεδα που ανιχνεύθηκαν στην συγκεκριμένη ΜΕΘ είναι παρόμοια με εκείνα που έχουν καταγραφεί και σε άλλες εντατικές. «Είναι προφανές ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να περιοριστεί η ηχορύπανση στις εντατικές, που δημιουργεί προβλήματα στους ασθενείς, το νοσηλευτικό προσωπικό και τους γιατρούς», πρόσθεσε.

Η Claes εξήγησε ότι στην ηχορύπανση στις εντατικές συμβάλλουν τα πάντα – από τους θορύβους του εξοπλισμού και τους συναγερμούς έως τους ήχους που παράγουν τα μηχανήματα του νοσοκομείου και οι δραστηριότητες του προσωπικού.

«Επειδή, όμως, χρειαζόμαστε τους συναγερμούς και όλα τα μηχανήματα για να φροντίζουμε τους ασθενείς μας, η πιο άμεση λύση θα ήταν να εφοδιάσουμε τους ασθενείς μας με ωτασπίδες ή άλλες συσκευές μείωσης του ήχου», κατέληξε.

Δείτε επίσης