Mediterraneo Hospital: Εμφύτευση διακαθετηριακής αορτικής βαλβίδας

Εμφύτευση διακαθετηριακής αορτικής βαλβίδας τύπου Symetis από την κορυφή της καρδιάς με μια μικρή χειρουργική τομή, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Mediterraneo Hospital.

Η επέμβαση έγινε σε υπερήλικα ασθενή που είχε υποβληθεί προ 13 ετών σε τριπλό by pass, από την ίδια καρδιοχειρουργική ομάδα. Τα πολλαπλά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε ο ασθενής από άλλα όργανα, όπως πνεύμονες, περιφερικά αγγεία κ.ά, συνεκτιμώντας την ηλικία του και την προηγούμενη επιτυχή επέμβαση καρδιάς, έκαναν την νέα ανοικτή καρδιοχειρουργική επέμβαση για αντικατάσταση της στενεμένης αορτικής βαλβίδας, σχεδόν απαγορευτική.

H εμφύτευση διακαθετηριακής βαλβίδας από άλλο σημείο του σώματος του (μηριαία αρτηρία, υποκλείδιο αρτηρία), που τα τελευταία χρόνια αποτελεί εναλλακτική λύση για κάποιους ασθενείς, δεν μπορούσε να εφαρμοσθεί στον συγκεκριμένο ασθενή.

Η επέμβαση έγινε στην υβριδική αίθουσα του Mediterraneo Hospital από την ομάδα καρδιάς με επικεφαλής τον Διευθυντή καρδιοχειρουργό, Ματθαίο Παναγιώτου και τον Διευθυντή επεμβατικής καρδιολογίας, Αθανάσιο Μαγγίνα.

Δείτε επίσης