Ποιες πολυφαινόλες καταπολεμούν περισσότερο τη χρόνια φλεγμονή

Ορισμένα τρόφιμα όπως τα μήλα, τα σταφύλια και το κάρι είναι πλούσια σε πολυφαινόλες οι οποίες καταπολεμούν την χρόνια φλεγμονή του σώματος και μας προφυλάσσουν από ασθένειες. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης που έγινε στο εργαστήριο, σε καλλιέργειες ανθρώπινων κυττάρων, και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Journal of Nutrition από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ.

Οι πολυφαινόλες, είναι μια ομάδα φυτοχημικών (υπάρχουν κυρίως στα φρούτα και τα λαχανικά) οι οποίες περιλαμβάνουν τα φλαβονοειδή και άλλες ουσίες. Συνολικά, θεωρούνται πολύτιμες για την υγεία αλλά δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες για το ποιες συγκεκριμένες πολυφαινόλες επιδρούν στο σώμα και τι είδους επίδραση είναι αυτή.

Πολύ καλές πηγές πολυφαινολών είναι τα διάφορα μπαχαρικά και αποξηραμένα βότανα (π.χ. γαρίφαλο, μέντα, γλυκάνισος, ρίγανη κλπ), η σκόνη κακάο, μερικά είδη σκουρόχρωμων μούρων (π.χ. οι καρποί της μαύρης αρώνιας), ορισμένοι σπόροι (π.χ. λιναρόσπορος), οι ξηροί καρποί (π.χ. κάστανα, φουντούκια) καθώς και ορισμένα λαχανικά, όπως οι ελιές και οι αγκινάρες.

Ο Christopher Ford και οι συνεργάτες του, από το Ινστιτούτο Γήρανσης και Χρονίων Παθήσεων του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, εξέτασαν στο εργαστήριο τις επιδράσεις 31 πολυφαινολών καθώς και 6 συνδυασμών τους σε κυτταρικές καλλιέργειες ανθρώπινων Τ-κυττάρων μετρώντας την παραγωγή κυτοκινών.

Τα Τ-κύτταρα είναι ένα είδος λευκών αιμοσφαιρίων που παίζουν σημαντικό ρόλο στη φλεγμονή, η οποία είναι μια φυσική αντίδραση του σώματος όταν υπάρχει λ.χ. μία λοίμωξη ή ένα τραύμα, και οφείλεται στη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα Τ-κύτταρα, ή Τ-λεμφοκύτταρα ενισχύουν την επικοινωνία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος (αυτό γίνεται μέσω ορισμένων μορίων που ονομάζονται κυτοκίνες) και έτσι ενισχύουν την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η φλεγμονή όμως μερικές φορές ξεφεύγει από τα συνηθισμένα πλαίσια και γίνεται υπερβολική για μεγάλο χρονικό διάστημα, έστω κι αν η λοίμωξη έχει περάσει. Η ανεξέλεγκτη η φλεγμονή παίζει ρόλο σε πολλές σημαντικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, της νόσου Πάρκινσον και της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι πιο ισχυρές πολυφαινόλες

Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση των πολυφαινολών στη φλεγμονή επειδή όταν η κατάσταση αυτή είναι χρόνια προκαλεί βλάβες στον οργανισμό. Διαπίστωσαν ότι την πιο ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση στα Τ-κύτταρα ασκεί μια πολυφαινόλη που ονομάζεται ισοραμνετίνη και υπάρχει στα μήλα, στα κρεμμύδια και στο πράσινο τσάι, η κουρκουμίνη η οποία υπάρχει στο κάρι και στον κουρκουμά, η ρεσβερατρόλη η οποία υπάρχει στη φλούδα των σταφυλιών και το βανιλλικό οξύ που υπάρχει στο σιτάρι ολικής άλεσης, στον χυμό φραγκοστάφυλου και στο acai berry.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι όσο σε περισσότερες πολυφαινόλες εξέθεταν τα Τ-κύτταρα τόσο μειώνονταν οι φλεγμονώδεις αντιδράσεις τους. «Τα ευρήματα της μελέτης μας υποδηλώνουν ότι οι πολυφαινόλες που προέρχονται από τρόφιμα όπως τα κρεμμύδια, το κάρι, τα κόκκινα σταφύλια, το πράσινο τσάι και το acai berry μπορεί να συμβάλουν στη μείωση των φλεγμονωδών ουσιών οι οποίες μας θέτουν σε κίνδυνο χρόνιας φλεγμονής», ανέφεραν. Και πρόσθεσαν πως όσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλία των φρούτων, των λαχανικών και των μπαχαρικών που καταναλώνουμε τόσο ισχυρότερη είναι η προστατευτική δράση των πολυφαινολών.

Πηγή: Identification of (poly)phenol treatments that modulate the release of pro-inflammatory cytokines by human lymphocytes

Δείτε επίσης