Αλλαγή πάνας: Οι πιο συχνές ερωτήσεις

Όταν το μωρό σας αρχίσει να τρέφεται κανονικά με γάλα έπειτα από τις δύο πρώτες μέρες, συνήθως θα βρέχει 6-2 πάνες την ημέρα. Καθώς μεγαλώνει το μωρό σας, θα μένει στεγνό για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Στην πρώτη του κένωση το μωρό αποβάλλει το μηκώνιο, μια σκούρα κολλώδη, σαν πίσσα, ουσία που βρισκόταν στα έντερα πριν από τη γέννηση. Μόλις αποβληθεί το μηκώνιο, τα κόπρανα έχουν κιτρινοπράσινο χρώμα. Στα μωρά που τρέφονται με γάλα εμπορίου, τα κόπρανα έχουν καφεκίτρινο χρώμα.

allagh panas 6Το μωρό που θηλάζει

Αν το μωρό σας θηλάζει, τα κόπρανα του θα είναι μαλακά, ενώ το χρώμα τους ποικίλλει από κίτρινο όπως αυτό της μουστάρδας έως πρασινωπό. Επειδή το μητρικό γάλα απορρο­φάται σχεδόν τελείως χωρίς να αφήνει κατά­λοιπα, το μωρό σας μπορεί να έχει κένωση κάθε λίγες μέρες. Αυτό είναι απόλυτα φυσιο­λογικό και, εφόσον τα κόπρανα είναι μαλακά, δεν πρόκειται για δυσκοιλιότητα. Όμως δεν είναι ασυνήθιστο ένα μωρό που θηλάζει να έχει πολλές κενώσεις την ημέρα. Πρόκειται συνήθως για μια αντανακλαστική ενέργεια του εντέρου, που ενεργοποιείται αμέσως με­τά το τάισμα. Διάρροια που προκαλείται από γαστρεντερίτιδα είναι σπάνια στα μωρά που θηλάζουν, γι’ αυτό πρέπει να ανησυχήσετε μόνο αν τα κόπρανα είναι υπερβολικά υδαρή και το μωρό εμφανίζει και άλλα συμπτώματα αρρώστιας.

Το μωρό που τρέφεται με μπιμπερό

Τα κόπρανα ενός μωρού που τρέφεται με μπιμπερό ίσως είναι πιο συμπαγή από ό,τι των μωρών που θηλάζουν και με καστανωπό χρώμα, επειδή το γάλα εμπορίου μένει περισ­σότερο στο έντερο. Το μωρό πρέπει να έχει τουλάχιστον μία κένωση την ημέρα. Είναι πο­λύ πιθανό ένα μωρό που τρώει από μπιμπερό να είναι δυσκοίλιο, αλλά αυτό θα πρέπει να το κρίνετε από το αν τα κόπρανα του είναι σκλη­ρά ή πολύ σκληρά και όχι από την κανονικό­τητα των κενώσεων του.

Ε: Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζω την πάνα του μωρού μου;

Α: Τα ούρα του μωρού είναι αραιά και απο­στειρωμένα. Συνήθως δεν βλάπτει να το αφή­νετε για λίγο βρεγμένο, εφόσον δεν είναι λε­ρωμένη η πάνα. Σε ορισμένα μωρά όμως δεν τους αρέσει να είναι υγρή η πάνα τους, οπότε στην περίπτωση αυτή καλύτερα να την αλλά­ζετε συχνά. Οι λερωμένες πάνες πρέπει να αλ­λάζονται αμέσως, επειδή, εκτός του ότι το μωρό δεν αισθάνεται άνετα, τα κόπρανα είναι γε­μάτα βακτήρια που σε συνδυασμό με τα ούρα παράγουν αμμωνία, η οποία ερεθίζει το δέρ­μα και προκαλεί σύγκαμα.

Ε: Τι είναι οι υφασμάτινες πάνες με αδιά­βροχη εξωτερική επένδυση;

Α: Οι υφασμάτινες πάνες με επένδυση είναι φθηνότερες και πιο φιλικές προς το περιβάλ­λον από τις πάνες μίας χρήσης και μπορεί να τις έχετε και για επόμενα μωρά. Σε σύγκριση με τις παραδοσιακές υφασμάτινες είναι πιο εύκολες στη χρήση, πιο ελκυστικές και εφαρ­μόζουν καλύτερα. Πλένονται στο πλυντήριο, όμως χρειάζονται 24 ώρες περίπου για να στε­γνώσουν εντελώς. Διατίθενται σε διάφορους τύπους, στους οποίους περιλαμβάνονται αδιά­βροχα βρακάκια με υφασμάτινη επένδυση και απορροφητικά βάτα, με ελαστικά μπα­τζάκια και ρυθμιζόμενα κουμποψατα.

Ποιες πάνες να χρησιμοποιήσετε

Υφασμάτινες πάνες

Πλεονεκτήματα

  • Οικονομικές: αν και η αγορά τους είναι σχετικά δαπανηρή, τις αγο­ράζετε μόνο μία φορά και μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για ένα δεύτερο μωρό.
  • Μπορεί να διπλωθούν εύκολα και έχουν καλύτερη εq)apμoyή.
  • Είναι φτιαγμένες από φυτικές ίνες, φοριούνται άνετα και δεν προ­καλούν ερεθισμούς.
  • Φιλικές προς το περιβάλλον, επει­δή δεν χρησιμοποιούνται δέντρα για την κατασκευή τους.

Μειονεκτήματα

  • Λιγότερο πρακτικές σε σχέση με τις μίας χρήσης.
  • Μπορεί να είναι ογκώδεις όταν φορεθούν.
  • Χρονοβόρες: χρειάζονται απο­στείρωση, πλύσιμο, σιδέρωμα, και δίπλωμα.
  • Χρειάζεται να αγοράσετε επι­πλέον αδιάβροχα βρακάκια και παραμάνες ασφαλείας.

Πάνες μιας χρήσης

Πλεονεκτήματα

  • Πρακτικές, δεν χρειάζονται πλύσιμο.
  • Διατίθενται σε μεγάλη ποι­κιλία μεγεθών: από μωρά με μικρό βάρος κατά τη γέννη­ση μέχρι νήπια.
  • Στις πιο πολλές ρυθμίζεται καλά η προσαρμογή με μια αυτοκόλλητη ταινία μέσης και έχουν ελαστικά μπατζά­κια.
  • Είναι απορροφητικές, κα­θώς διαθέτουν επένδυση, ορι­σμένες έχουν και γαλάκτωμα για να διατηρείται στεγνό το δέρμα του μωρού.

Μειονεκτήματα

  • Απαραίτητες οι τακτικές αγο­ρές αρκετά μεγάλων συσκευα­σιών.
  • Δεν είναι φιλικές προς το πε­ριβάλλον, καθώς είναι φτιαγ­μένες από πλαστικό, το οποίο χρειάζεται χρόνια για να δια­σπαστεί.
  • Πιο δαπανηρές από τις πα­ραδοσιακές, κυρίως μάλιστα αν υπάρχουν περισσότερα α­πό ένα μωρά.

Αλλαγή πάνας

Χρειάζεστε μια επίπεδη σταθερή επιφάνεια για να αλλάξετε το μωρό σας. Ένα σελτεράκι σας επιτρέπει να κάνετε την αλλαγή όπου θέλετε, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μια διπλωμένη πε­τσέτα που θα απλώσετε στο πάτωμα ή στο πάνω μέρος μιας συρταροθήκης. Να χετε κοντά σας ό,τι χρειάζεστε έτσι ώστε να μην χρειαστεί να αφήσετε το μωρό σας χωρίς επίβλεψη. Θα χρειαστείτε: καθαρή πάνα, βαμβάκι, ένα μπολ με ζεστό νερό, λοσιόν για μωρά ή φυτικό λάδι και πιθανόν μια προστατευτική κρέμα. Αν έχουν λερωθεί τα ρούχα του, θα χρειαστείτε και μια αλλαξιά καθαρά ρούχα.

Τι να κάνετε

  • Ξαπλώστε το μωρό σας ανάσκελα και βγάλ­τε τα ρούχα του μόνο από το κάτω μέρος του σώματος. Με το ένα χέρι κρατήστε τους αστρα­γάλους του βάζοντας το ένα σας δάχτυλο ανά­μεσα τους για να μην τρίβονται. Σηκώστε έπει­τα τα πόδια του και τραβήξτε ψηλά το ρούχο που βρίσκεται κάτω από την πλάτη του.
  • Βγάλτε την πάνα και, αν είναι λερωμένη, χρησιμοποιήστε το καθαρό τμήμα της για να σκουπίσετε όσα περισσότερα κόπρανα μπο­ρείτε. Διπλώστε την πάνα και αφήστε τη στην άκρη. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε εκτός από νερό να χρησιμοποιήσετε και λίγη λοσιόν για μωρά.
  • Αν το μωρό είναι απλώς βρεγμένο, καθαρί­στε την περιοχή της πάνας με σκέτο νερό. Για ένα πολύ μικρό μωρό το βαμβάκι είναι ό,τι καλύτερο για το δέρμα του, αλλά ύστερα από μερικές εβδομάδες μπορείτε να χρησιμοποιή­σετε χαρτί τουαλέτας ή μωρομάντιλα.
  • Ένα κοριτσάκι πρέπει να το καθαρίζετε πά­ντα από μπροστά προς τα πίσω, για να εμπο­δίσετε την είσοδο βακτηρίων στον κόλπο. Πο­τέ μην ανοίγετε τα εσωτερικά χείλη του αιδοί­ου για να καθαρίσετε μέσα, καθώς ο κόλπος καθαρίζεται μόνος του. Να καθαρίζετε μόνο τα εξωτερικά γεννητικά όργανα.
  • Σε ένα αγοράκι καθαρίστε την περιοχή γύ­ρω από το πέος και μετά τα γεννητικά του όρ­γανα. Και στην περίπτωση του αγοριού να κα­θαρίζετε μόνο τα εκτεθειμένα μέρη.
  • Αφού καθαρίσετε την περιοχή των γεννητι­κών οργάνων, σηκώστε τα πόδια του μωρού και καθαρίστε τα οπίσθια του. Μετά σκουπίστε όλη την περιοχή προσέχοντας ιδιαίτερα τις πτυχές του δέρματος στις κνήμες, που θα ερεθιστούν αν μείνουν υγρές.

Αλλαγή πάνας: Οι πιο συχνές ερωτήσεις

Ε: Οι κενώσεις του μωρού μου είναι πολύ ακανόνιστες, καμιά φορά κάθε 3 μέρες και τότε τα κόπρανα του είναι πολύ σκληρά. Αυ­τό σημαίνει ότι είναι δυσκοίλιο και, αν ναι, τι μπορώ να κάνω;

Α: Αν έχετε ενδείξεις ότι το μοορό σας είναι δυσκοίλιο, μπορείτε να του δίνετε να πίνει βρασμένο νερό -που το έχετε κρυώσει πρώ­τα- μεταξύ των γευμάτων. Αν τρώει από μπιμπερό, βεβαιωθείτε ότι δεν βάζετε περισσό­τερη σκόνη γάλα απ’ ό,τι χρειάζεται. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, συζητήστε το πρό­βλημα με τον παιδίατρο σας.

Ε: Όταν το μωρό μου ξυπνάει κλαίγοντας, δεν είμαι σίγουρη τι πρέπει να κάνω πρώτα. Να το ταΐσω ή να το αλλάξω;

Α: Ένα μικρό μωρό συνήθως ξυπνάει κλαίγο­ντας επειδή πεινάει. Στην περίπτωση αυτή η αλλαγή πάνας πριν από το τάισμα θα έχει αποτέλεσμα να κλαίει γοερά και να δυσκολευτείτε να το ταίσετε μετά. Το καλύτερο εί­ναι να το ταΐσετε πρώτα και να το αλλάξετε αργότερα, όταν θα έχει ησυχάσει.

Ε: Πολύ συχνά το νεογέννητο μου χρειάζε­ται αλλαγή πάνας μετά το νυχτερινό τάισμα, αλλά όποτε το αλλάζω γίνεται πιο ζωηρό και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ηρε­μήσει. Τι μπορώ να κάνω;

Α: Πολλοί γονείς αλλάζουν το μωρό τους στα μισά του νυχτερινού ταΐσματος, ώστε να ξανακοιμηθεί στη συνέχεια του ταΐσματος και να μην ξαγρυπνήσει αν του αλλάξουν πάνα μετά το γεύμα. Ένα πιο μεγάλο μωρό θα μά­θει ότι όταν το ξυπνάτε τη νύχτα δεν θα αργήσετε να το ταΐσετε και έτσι μπορεί να περιμέ­νει να το αλλάξετε πρώτα, για να φάει με την άνεση του στη συνέχεια.

Ε: Στο μωρό μου δεν αρέσει να το αλλάζουν. Τρομάζει και δείχνει ότι η όλη διαδικασία αποτελεί δοκιμασία γι’ αυτό. Τι μπορώ να κάνω;

Α: Σε πολλά νεογέννητα δεν αρέσει να τα γδύ­νουν τελείως, και αυτό είναι φυσιολογικό δεδομένου ότι είχαν συνηθίσει να ζουν στον πε­ριορισμένο χώρο της μήτρας. Μιλήστε στο μωρό σας καθώς το αλλάζετε και καθησυχάστε το. Δουλέψτε όσο πιο ήρεμα και αποτελεσματικά μπορείτε, τελειώστε την αλλαγή της πάνας γρήγορα, ντύστε το και πάρτε το αγκα­λιά για να το ηρεμήσετε. Αν αρχίσει να κλο­τσάει, αφήστε το να κλοτσήσει για λίγο. Είναι καλή άσκηση για το pcopo και επίσης καλό εί­ναι να εκτίθεται για λίγα λεπτά στον αέρα η περιοχή της πάνας.

Δείτε επίσης