Πιο επιθετικός ο καρκίνος του προστάτη στους υπέρβαρους άνδρες

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος των ανδρών, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Σχεδόν το 10% των ανδρών θα πληροφορηθεί κάποια στιγμή στη ζωή του ότι έχει καρκίνο του προστάτη και το 2,5% των ανδρών θα πεθάνει από αυτόν.

karkinos prostath 6Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει την παχυσαρκία με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη και χειρότερη πρόγνωση. Αυτό επιβεβαιώνεται τώρα από μια νέα μελέτη η οποία έγινε από Βρετανούς ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και παρουσιάστηκε στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Παχυσαρκίας (EOS 2016) στο Γκότενμπουργκ της Σουηδίας.

Η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης επιθετικού καρκίνου στον προστάτη. Για κάθε αύξηση της περιμέτρου της μέσης κατά 10 εκατοστά, ο κίνδυνος εμφάνισης επιθετικού καρκίνου του προστάτη είναι μεγαλύτερος κατά 13%. Ακόμα χειρότερα, η πιθανότητα θανάτου από τον καρκίνο του προστάτη αυξάνεται κατά 18%.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι μία ιδιαίτερη μορφή κακοήθειας, διότι σε πολλές περιπτώσεις εξελίσσεται με τόσο αργό ρυθμό που δεν χρειάζεται θεραπεία (τουλάχιστον στο ένα τρίτο των περιπτώσεων). Άλλοτε πάλι, ο καρκίνος είναι επιθετικός και απειλητικός για τη ζωή. Τα νέα στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι υπέρβαροι άντρες κινδυνεύουν περισσότερο να έρθουν αντιμέτωποι με έναν ταχέως εξελισσόμενο καρκίνο.

Κίνδυνος ανάλογα με την περίμετρο μέσης

Οι Βρετανοί ερευνητές κατέληξαν στην παραπάνω συσχέτιση ύστερα από ανάλυση στοιχείων που αφορούσαν 150.000 άντρες από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες. Οι άντρες είχαν μέση ηλικία 52 έτη στο ξεκίνημα της μελέτης και 7.022 εξ αυτών εκδήλωσαν καρκίνο του προστάτη σε διάστημα 14 ετών. Συνολικά, 934 άτομα έχασαν τη ζωή τους λόγω της νόσου.

Η μελέτη βρήκε ότι ένας άνδρας με περίμετρο μέσης 95 εκατοστά είχε 13% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσει ταχέως εξελισσόμενο καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με έναν που είχε περίμετρο μέσης 85 εκατοστά (είναι το ανώτατο όριο του φυσιολογικού). Αντίστοιχα, ένας άνδρας με περίμετρο μέσης 105 εκατοστά, είχε 26% περισσότερες πιθανότητες.

Κάθε αύξηση της περιμέτρου μέσης κατά 10 εκατοστά συνοδευόταν από αύξηση κατά 18% του κινδύνου θανάτου από καρκίνο του προστάτη.

Η αιτία που η παχυσαρκία επιδρά στον καρκίνο είναι άγνωστη. Πιθανώς αυτό να συμβαίνει μέσω αλλαγών που επιφέρει στο ορμονικό και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η διατροφή επίσης μπορεί να παίζει ρόλο στην εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», οι άντρες που έχουν καρκίνο του προστάτη αντιμετωπίζουν καλύτερα την ασθένεια, αν εντάξουν στη διατροφή τους ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και αβοκάντο (μονοακόρεστα λίπη) περιορίζοντας τα ζωικά λίπη και τους υδατάνθρακες.

Δείτε επίσης