Amarasate: Ένα πικρό φυτικό εκχύλισμα που “κόβει” την όρεξη

Μια πικρή ουσία που υπάρχει σε ορισμένες φυτικές τροφές μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα, διεγείροντας την παραγωγή ορισμένων ορμονών (CCK, GLP-1 και PYY) που “κόβουν” την όρεξη. Αυτό ανακοινώθηκε στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Παχυσαρκίας (EOS 2016) που πραγματοποιείται στο Γκότενμπουργκ της Σουηδίας.

diaita 6 6 6Οι αδυνατιστικές ιδιότητες αυτής της ουσίας που ονομάστηκε “πικρό φρένο” ανακαλύφθηκαν από Νεοζηλανδούς ερευνητές οι οποίοι όμως δεν αποκάλυψαν ποια είναι, ούτε σε ποιες τροφές υπάρχει διότι θέλουν να κατοχυρώσουν ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με το οποίο να εκμεταλλευθούν εμπορικά την ουσία προλαβαίνοντας τυχόν ανταγωνιστές τους. Αυτό ωστόσο θέτει ένα θέμα ηθικής συμπεριφοράς καθώς το κοινό δικαιούται να μάθει αυτά που ανακαλύπτει η επιστήμη, και ιδιαίτερα όταν γίνονται ανακοινώσεις σε ένα συνέδριο που τελικά χρησιμοποιείται ως μέσο διαφήμισης της ουσίας. Οι επιστήμονες είπαν ότι η ουσία αυτή δεν βρίσκεται στο μπρόκολο.

Η έρευνα των επιστημόνων από το Ινστιτούτο Έρευνας Φυτών & Τροφίμων της Νέας Ζηλανδίας και το Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ, βασίσθηκε στην εξέταση στο εργαστήριο περισσότερων από 900 εκχυλισμάτων φυτών. Ένα από αυτά ήταν αρκετά ανορεξιογόνο και οι επιστήμονες έφτιαξαν ένα εκχύλισμα (διατροφικό συμπλήρωμα) το οποίο ονόμασαν Amarasate και το δοκίμασαν σε 19 άνδρες. Η μελέτη, αν και μικρή, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μείωσε σημαντικά τις θερμίδες που κατανάλωναν όταν έτρωγαν σε έναν μπουφέ.

Πιο συγκεκριμένα, στη μελέτη, 19 άνδρες κανονικού βάρους κατανάλωσαν ένα τυποποιημένο πρωινό 578 θερμίδων και στις 11 το πρωί πήραν το εκχύλισμα ή μια εικονική ουσία. Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να φάνε μέχρι να αισθανθούν άνετα το μεσημεριανό τους από ένα μπουφέ και καταγράφηκε η πρόσληψη της τροφής. Αυτό έγινε για τρεις ημέρες.

Ελήφθησαν δείγματα αίματος και αξιολογήθηκε με ερωτηματολόγια η όρεξη. Οι ερευνητές βρήκαν ότι το εκχύλισμα Amarasate διέγειρε σημαντικά την αύξηση ορισμένων ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη. Η πρόσληψη τροφής κατά το μεσημεριανό γεύμα ήταν 226 θερμίδες λιγότερες στην περίπτωση που είχε ληφθεί το πικρό εκχύλισμα.

Το Amarasate είναι εξαιρετικά πικρό και δεν παρέχει θερμίδες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι τροφές με πικρή γεύση ενεργοποιούν την απελευθέρωση στο έντερο τριών ορμονών κορεσμού της πείνας, των CCK (Χολεκυστοκίνης ή Cholecystokinin), GLP-1 (Προσομοιάζον με τη Γλυκαγόνη Πεπτίδιο-1 ή Glucagon-like peptide-1) και PYY (πεπτίδιο ΥΥ).

Να σημειωθεί ότι πήρε έξι χρόνια στους επιστήμονες να ανακαλύψουν την πικρή ουσία.

Οι πικρές τροφές κόβουν την όρεξη

Ο μηχανισμός που μας ωθεί να μειώνουμε την κατανάλωση φαγητού όταν αισθανόμαστε πικρές γεύσεις, πιστεύεται ότι παρουσιάστηκε κατά την εξέλιξη των ζώων και του ανθρώπου καθώς προστατεύει από την κατανάλωση δηλητηριωδών φυτών.

 John Ingram,Ο επικεφαλής της μελέτης δρ John Ingram ανέφερε ότι περίπου μέσα σε ένα χρόνο θα αρχίσει να κυκλοφορεί το διατροφικό συμπλήρωμα στη Νέα Ζηλανδία και μέσα σε 3-5 χρόνια στην Ευρώπη.

Έως τότε, «νομίζω ότι καλό θα ήταν όποιος θέλει να αδυνατίσει να προσπαθεί να τρώει περισσότερα πικρά τρόφιμα».

Δείτε επίσης