Κάρδαμο: Χρήση και παρενέργειες

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Το κάρδαμο ανήκει στην οικογένεια ζιγγιβεροειδών (Zingiberaceae). Το φρέσκο ντόπιο χόρτο, που κυκλοφορεί σε οπωροπαντοπωλεία δεν έχει σχέση με το ξερό μπαχαρικό της Ανατολής, στο οποίο αναφέρεται το παρόν άρθρο και έχει τη μορφή σπόρων.

kardamo 6 6Η πιο συνήθης μορφή του κάρδαμου της Ανατολής είναι το πράσινο κάρδαμο Elettaria cardamomum και περιγράφεται εκτεταμένα για πρώτη φορά από τους Έλληνες Θεόφραστο και Διοσκουρίδη.

Το κάρδαμο όπως αποκαλύπτει και η ονομασία του χρησιμοποιήθηκε παραδοσιακά ως τονωτικό. Χρησιμοποιήθηκε επίσης σε παραδοσιακά βοτανοθεραπευτικά συστήματα για τη θεραπεία των λοιμώξεων στα δόντια και τα ούλα, για την πρόληψη και τη θεραπεία προβλημάτων του λαιμού, για την φυματίωση, τις πεπτικές διαταραχές,για την διάλυση λίθων σε νεφρούς και χοληδόχο κύστη.

Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική χρησιμοποιεί το βότανο για την αντιμετώπιση των στομαχικών προβλημάτων, τη δυσκοιλιότητα, τη δυσεντερία και άλλα προβλήματα πέψης. Το ενδιαφέρον της εναλλακτικής ιατρικής και για το βότανο αναζωπυρώθηκε βαθμιαία μετά από μελέτες στις οποίες το βότανο:

  •  Είχε διουρητική και ηρεμιστική επίδραση σε πειραματόζωα.
  •  Bελτίωσε τα λιπίδια αίματος διαβητικών ασθενών
  •  Μείωσε την επίπτωση καρκινωμάτων
  •  Ανέστειλε την ανάπτυξη μυκήτων σε ροφήματα που είχαν επιμολυνθεί με μύκητες.
  •  Ανέδειξε αντιμικροβιακή δράση στο εργαστήριο
  •  Ανέδειξε αντιβακτηριδιακή δράση έναντι του ελικοβατηριδίου του πυλωρού, ενός βακτηριδίου που προσβάλλει το στομάχι
  •  Βελτίωσε την αρτηριακή πίεση σε ασθενείς με ήπια υπέρταση
  •  Ενίσχυσε σημαντικά την κυτταροτοξική δραστικότητα των λευκών αιμοσφαιρίων (natural killers) στο εργαστήριο.
  •  Ανέστειλε τη συγκόλληση ανθρώπινων αιμοπεταλίων και το σχηματισμό θρόμβου στο εργαστήριο.

Σήμερα το βότανο χρησιμοποιείται για προβλήματα πέψης σε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου σε τυμπανισμό σε προβλήματα ήπατος ως αντισηπτικό, ως ορεξιογόνο, ως διεγερτικό και σε προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος. Σε συνδυασμό με άλλα βότανα χρησιμοποιείται στη συμπληρωματική θεραπεία υπέρτασης και καρκινωμάτων. Πτητικά έλαια, κινεόλη, λιμονένιο, τερπινεόλη, και λιναλοόλη είναι βιοδραστικές ουσίες στο φυτό.

Παρενέργειες

Ναυτία, έμετος, ακατάσχετη διάρροια, μαύρα κόπρανα, πόνος στο στομάχι, επικίνδυνες αλλεργίες έχουν αναφερθεί ως παρενέργειες. Δεν συνιστάται σε εγκυμοσύνη, θηλασμό, χολολιθίαση.

Όπως στην περίπτωση όλων των βοτάνων όταν χρησιμοποιούνται για ιατρική χρήση, πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα το βότανο να είναι ελεύθερο προσμίξεων και να υπάρχει η ενδεικνυόμενη ιατρική παρακολούθηση για τον καθορισμό της δοσολογίας και της διάρκειας της θεραπείας.

anastasia_mosxovaki1-12Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
Email: amoschovaki@yahoo.gr
http://iatreioamoschovaki.gr
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw
https://www.youtube.com/channel/UC1ZaRAktAaoCEFITCcjhDZQ

Δείτε επίσης