29 νομοί χωρίς ιατροδικαστή – Επιβάρυνση για τις οικογένειες

Μόνο σε 22 από τους 51 νομούς της Ελλάδας υπηρετούν ιατροδικαστές σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας (ΕΙΕ).

iatrodikastes 6Αυτό σημαίνει ότι στους 29 νομούς που δεν έχουν ιατροδικαστή απαιτείται μεταφορά των σορών από τον ένα νομό στον άλλο για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι οικογένειες αλλά και να επιβαρύνονται οικονομικά.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι τα περισσότερα ιατροδικαστικά τμήματα ή υπηρεσίες είναι μονοπρόσωπα, δηλαδή ένας και μόνος επιστήμονας καλείται να καλύπτει 365 μέρες το χρόνο το σύνολο των περιστατικών, ενώ η μεταφορά των σορών δημιουργεί και άλλα θέματα στην ίδια την διαχείριση των περιστατικών, καθώς πολλές φορές το πρώτο στάδιο της ιατροδικαστικής διερεύνησης, αυτό της αυτοψίας, δεν πραγματοποιείται με αποτέλεσμα είτε οι ιατροδικαστές που καλούνται να παραλάβουν το περιστατικό να μην μπορούν να απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματα, είτε να αμφισβητούνται τα συμπεράσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης.

Η μόνη λύση στο συγκεκριμένο θέμα, δηλώνει η ΕΙΕ, είναι να δημιουργηθούν άμεσα θέσεις επικουρικών ιατροδικαστικών στα νοσηλευτικά ιδρύματα των νομών που δεν διαθέτουν καμία θέση ιατροδικαστή και παράλληλα να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για οργανικές θέσεις στα οργανογράμματα των νοσοκομείων. «Η ιατροδικαστική είναι μία επιστήμη που καταρχάς πρέπει να εξασφαλίσει δωρεάν η πολιτεία σε όλους» δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΙΕ Γρηγόρης Λέων και προσθέτει πως «δεν είναι δυνατόν κάθε οικογένεια μέσα στον πόνο μίας απώλειας να καλείται να πληρώσει σημαντικά ποσά και να υπόκειται και την ταλαιπωρία της μεταφοράς. Ειδικά στην σημερινή περίοδο της οικονομικής κρίσης επιβάλλεται η άμεση επίλυση του προβλήματος με την παρουσία ενός τουλάχιστον ιατροδικαστή ανά νομό».

Δείτε επίσης