Αυξημένες οι αγχώδεις διαταραχές στον δυτικό κόσμο – Πρωταθλητές οι Αμερικανοί

Οι αγχώδεις διαταραχές είναι αυξημένες στον δυτικό κόσμο, βρήκε μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Brain and Behavior από ερευνητές του Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ. Πρωταθλήτρια στις αγχώδεις διαταραχές φαίνεται πως είναι οι ΗΠΑ.

stress 6Αν και το άγχος είναι φυσιολογικό και το βιώνουν όλοι οι άνθρωποι, οι αγχώδεις διαταραχές είναι κάτι πολύ περισσότερα από απλό άγχος, αφού μπορεί να προκαλέσουν έντονη αγωνία και να επηρεάσουν κάθε παράμετρο της καθημερινής ζωής. Οι αγχώδεις διαταραχές μπορεί να συνοδεύονται από σωματικά συμπτώματα, όπως αυξημένη πίεση του αίματος, ναυτία και διαταραχές κατά τον ύπνο.

Ανάλογα με τα συμπτώματα μπορεί να διαγνωστούν οι διάφοροι τύποι αγχωδών διαταραχών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η διαταραχή πανικού, η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, η διαταραχή κοινωνικού άγχους, οι φοβίες, η διαταραχή μετατραυματικού στρες, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή κ.λπ.

Πιο ευάλωτες οι γυναίκες και τα νεαρά άτομα

Οι επιστήμονες γράφουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων στις δυτικές χώρες βασανίζεται από επίμονη, ακραία αγωνία και άγχος που τους εξαντλεί και επηρεάζει την καθημερινότητά τους, πλήττοντας και την σωματική υγεία τους.

Πιο ευάλωτα είναι τα άτομα κάτω των 35 ετών, οι γυναίκες και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα.

Οι επιστήμονες εξέτασαν 48 μελέτες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι κάθε χρόνο εκδηλώνουν αγχώδεις διαταραχές πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας πληθυσμός ανέρχεται σε 508,2 εκατομμύρια. Τα πράγματα είναι χειρότερα στις ΗΠΑ όπου μια μελέτη του 2005 βρήκε ότι πάσχει από αγχώδεις διαταραχές το 18% των ενηλίκων.

Στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής οι γυναίκες πλήττονται σε ποσοστό 5,2-8,7%, οι νεαροί ενήλικες σε ποσοστό 2,1-9,1% και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα έως και 70%. Τα αντίστοιχα ποσοστά στις υπόλοιπες περιοχές του κόσμου είναι χαμηλότερα, για παράδειγμα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη το ποσοστό είναι 3,2%.

«Οι αγχώδεις διαταραχές μπορεί να κάνουν δύσκολη τη ζωή, διότι μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη σωματικών ασθενειών και ψυχιατρικών διαταραχών, καθώς και να αυξήσουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Olivia Remes, από το Τμήμα Δημοσίας Υγείας & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Κέιμπριτζ.

Οι γυναίκες φαίνεται πως είναι πιο ευάλωτες από τους άνδρες. Η Remes ανέφερε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές διακυμάνσεις, είτε επειδή οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στο στρες σε γενικές γραμμές, ή λόγω της παραδοσιακής τους ενασχόλησης με την φροντίδας προς τους νέους και τους ασθενείς. Πιο ευάλωτες είναι οι έγκυες γυναίκες, στις οποίες ιδιαιτέρως συχνή είναι η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή πριν και αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού τους.

Ακόμα περισσότερο, όμως, κινδυνεύουν από αγχώδεις διαταραχές οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, οι οποίοι «κουβαλούν ένα διπλό φορτίο», κατά την Remes. Για παράδειγμα, μεταξύ των πασχόντων από σκλήρυνση κατά πλάκας, το 18-32% των ασθενών πάσχουν από κάποια αγχώδη διαταραχή, ενώ το ποσοστό στους ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο φτάνει το 70%.

Πηγή: Remes O, Brayne C, van der Linde R, Lafortune L. A systematic review of reviews on the prevalence of anxiety disorders in adult populationsBrain and Behavior, 2016.

 

Δείτε επίσης