Ξεκίνησε η φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων και ευπαθών κοινωνικά ομάδων

Από χθες Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016, ισχύει η φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων και των ευπαθών κοινωνικά ομάδων. Η κάλυψη αφορά σε μηδενικό ποσοστό συμμετοχής για τους πολίτες που υπάγονται στο νόμο για την ανθρωπιστική κρίση και σε ποσοστό 10-25% για τις υπόλοιπες ομάδες.

farmaka1 6Οι διατάξεις του ν.4368/2016 εφαρμόζονται στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Κατά την αναζήτηση ΑΜΚΑ το σύστημα ΑΤΛΑΣ, για τις περιπτώσεις που ορίζει ο νόμος, θα επιστρέφει τον φορέα «Δικαιούχοι του άρθρου 33 του νόμου 4368/2016». Στην καταχώρηση συνταγής θα καθορίζεται αυτόματα από το σύστημα μηδενικό ποσοστό συμμετοχής για όσες περιπτώσεις προβλέπεται από τον νόμο, ενώ για τους υπόλοιπους ανασφάλιστους δικαιούχους του νόμου τα διαθέσιμα ποσοστά θα είναι 10% και 25%.

Στον νέο φορέα, μπορούν να συνταγογραφούν μόνο οι ιατροί των δημόσιων δομών υγείας. Οι συνταγές που εκδίδονται για τον φορέα αυτόν εκτελούνται σε όλα τα φαρμακεία, ενώ τα παραπεμπτικά σε κρατικούς φορείς μόνο.

Ο φορέας «Ταμείο Πρόνοιας» θα μετονομαστεί σε «Ταμείο Πρόνοιας – Δικαιούχοι του άρθρου 33 του νόμου 4368/2016» και θα παραμείνει ενεργός για ένα μεταβατικό στάδιο για όσους δικαιούχους Πρόνοιας έχουν βιβλιάριο Πρόνοιας σε ισχύ. Ο φορέας «Δικαιούχοι φαρμακευτικής περίθαλψης του Ν.4270/2014» καταργείται, ωστόσο οι συνταγές που έχουν ήδη καταχωρηθεί με τον φορέα αυτόν, θα εκτελούνται ηλεκτρονικά σε όλα τα φαρμακεία.

Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας (ΣΦΕΕ και ΠΕΦ) ζητούν η φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων να μην περιλαμβάνεται στον κλειστό προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς ήδη αυτός, όπως σημειώνουν, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών, απειλεί την βιωσιμότητα του συστήματος φαρμακευτικής φροντίδας και καθιστά αμφίβολη την δυνατότητα ομαλού εφοδιασμού της φαρμακευτικής αγοράς.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης