Εισαγγελική παρέμβαση για υπεξαίρεση ακριβών φαρμάκων στο Θεαγένειο Θεσσαλονίκης

Στο μικροσκόπιο της εισαγγελικής έρευνας μπαίνει, μετά το ΑΧΕΠΑ και το Ιπποκράτειο, το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ύστερα από καταγγελίες ότι ακριβά φάρμακα που προμηθεύεται το ίδρυμα διοχετεύονται στο εξωτερικό.

theageneioΣτις επιστολές που έφτασαν στο γραφείο του εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης «στοχοποιούνται» δύο άτομα που εμφανίζονται να υπεξαιρούν φάρμακα από το ίδρυμα. Αυτά τα δύο άτομα φέρεται ότι εξάγουν τα φάρμακα, έναντι αμοιβής, σε γειτονική χώρα, κατά πάσα πιθανότητα τη Βουλγαρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα καταγγελλόμενα πρόσωπα είναι γιατροί.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα υπεξαιρεθέντα φάρμακα κατατάσσονται στην κατηγορία των ακριβών φαρμάκων και αποτελούν μέρος των σκευασμάτων που προορίζονται για διάθεση σε ασθενείς του Θεαγένειου οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρές ασθένειες.

Αφού αξιολόγησε τα στοιχεία, ο αντιεισαγγελέας Εφετών Αχιλλέας Ζήσης διέταξε έρευνα στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας με το ερώτημα να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα της απιστίας και της υπεξαίρεσης. Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, η έρευνα εκτείνεται τουλάχιστον στο διάστημα της τελευταίας πενταετίας.

Να σημειωθεί ότι μόλις τις προηγούμενες μέρες η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Σύρμω Κακάλη με δύο ξεχωριστές παραγγελίες που έδωσε ζήτησε να γίνουν έρευνες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Στο ΑΧΕΠΑ ερευνώνται καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες ασθενείς δώρισαν χειρουργικά υλικά προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε επεμβάσεις που υποβλήθηκαν οι ίδιοι, ενώ στο Ιπποκράτειο ελέγχονται καταγγελίες για τροποποιήσεις στο πρόγραμμα εφημέρευσης του τμήματος Αιμοδοσίας.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με καταγγελίες για υπεξαίρεση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από το Θεαγένειο και προώθησής τους στο εξωτερικό, το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι από την προηγούμενη εβδομάδα, με εντολή της πολιτικής ηγεσίας, το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας – Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) σε συνεργασία με με τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας έχουν ξεκινήσει ελέγχους σε φαρμακεία μεγάλων νοσοκομείων της χώρας, μεταξύ των οποίων είναι και το Θεαγένειο. Οι έλεγχοι που πραγματοποιούν τα ειδικά κλιμάκια αφορούν όλο το σύστημα διακίνησης και διαχείρισης των ΦΥΚ .

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα, με εντολή του υπουργού Υγείας, μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη ο Γενικός Επιθεωρητής του ΣΕΥΥΠ, Σταύρος Ευαγγελάτος, προκειμένου να συντονίσει τους ελέγχους που διενεργούνται στα νοσοκομεία της Β. Ελλάδος.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης