Βιολογικές οι διαφορές ανδρών και γυναικών στον τρόπο συνεργασίας

Η συνεργασία μεταξύ των μελών της οικογένειας, των φίλων, των συναδέλφων, ακόμα και των κυβερνήσεων, θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος της ανθρώπινης κοινωνίας. Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα: π.χ. οι γυναίκες συνεργάζονται περισσότερο όταν τις παρακολουθούν άλλες γυναίκες, ενώ οι άνδρες συνεργάζονται καλύτερα σε μεγάλες ομάδες από ό,τι οι γυναίκες. Επίσης, ένα ζευγάρι ανδρών συνεργάζεται καλύτερα από ένα ζευγάρι γυναικών, ενώ σε ένα μικτό ζευγάρι η γυναίκα δείχνει μεγαλύτερη διάθεση συνεργασίας από τον άνδρα.

Τώρα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports κατέγραψε για πρώτη φορά ότι υπάρχει μια βιολογική διαφορά στον τρόπο που συνεργάζονται οι άνδρες και οι γυναίκες: το νευρωνικό αποτύπωμα στον εγκέφαλο των δύο φύλων είναι διαφορετικό.

cooperation 6Οι ερευνητές από το Stanford University School of Medicine, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχιατρικής Allan Reiss, πειραματίσθηκαν με 222 εθελοντές, που μοιράστηκαν σε ζεύγη και κλήθηκαν να συνεργασθούν σε μια δραστηριότητα στον υπολογιστή.

Οι εταίροι μπορούσαν να δουν ο ένας τον άλλο, αλλά είχαν εντολή να μη μιλάνε. Αντ’ αυτού, τους ζητήθηκε να πατάνε ένα κουμπί, όταν ένας κύκλος στην οθόνη του υπολογιστή άλλαζε χρώμα. Ο στόχος ήταν να πατήσουν το κουμπί ταυτόχρονα με τον συνεργάτη τους. Μετά από κάθε δοκιμασία, το ζευγάρι μάθαινε ποιος από τους δύο είχε πατήσει το κουμπί νωρίτερα και πόσο νωρίτερα. Είχαν 40 προσπάθειες για να επιτύχουν τον καλύτερο συγχρονισμό.

Οι επιστήμονες κατέγραφαν με μεθόδους απεικόνισης τους εγκεφάλους των ατόμων και διαπίστωσαν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είχαν διαφορετικά «αποτυπώματα» εγκεφαλικής δραστηριότητας στη φάση της συνεργασίας. Από αυτό, εκτιμούν πώς η συνεργατική συμπεριφορά στα δύο φύλα εξελίχθηκε με διαφορετικό τρόπο εδώ και εκατομμύρια χρόνια, πράγμα που συνεχίζει να αντανακλάται στον εγκέφαλο των δύο φύλων μέχρι σήμερα.

Η μελέτη δείχνει ότι οι διαφορές στη συνεργασία μεταξύ ανδρών και γυναικών έχουν βιολογική βάση καθώς είναι ορατές στα «κυκλώματα» συνεργασίας του εγκεφάλου.

Επιβεβαιώθηκε ότι, κατά μέσο όρο, τα ανδρικά ζευγάρια τα πάνε καλύτερα μαζί από ό,τι τα γυναικεία. Επίσης φάνηκε ότι τα μικτά ζευγάρια άνδρα-γυναίκας έχουν εξίσου καλές συνεργατικές επιδόσεις με τα αμιγώς ανδρικά ζευγάρια (κάτι που δεν αναμενόταν).

«Το θέμα δεν είναι αν οι άνδρες ή οι γυναίκες είναι καλύτεροι στη συνεργασία ή ότι δεν μπορούν να συνεργασθούν μεταξύ τους, αλλά ότι υπάρχει διαφορά στον τρόπο που συνεργάζονται», ανέφερε ο Reiss.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι οι ερευνητές δεν κατέγραψαν ολόκληρη τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, αφήνοντας εκτός μελέτης πολλές περιοχές του.

Πηγή: Joseph M. Baker, Ning Liu, Xu Cui, Pascal Vrticka, Manish Saggar, S. M. Hadi Hosseini, Allan L. Reiss. Sex differences in neural and behavioral signatures of cooperation revealed by fNIRS hyperscanning. Scientific Reports, 2016.

Δείτε επίσης