ΕΟΠΥΥ: Οι οφειλές ξεπερνούν τα 1,6 δισ. ευρώ

eopyy2Συγκεντρωμένες οφειλές της τάξης του 1,65 δισ. ευρώ, από τα οποία 415 εκατ. ευρώ είναι ληξιπρόθεσμες, έχει ο ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν χθες σε συνέδριο της εφημερίδας «Ναυτεμπορική» για το ασφαλιστικό.

Ο αντιπρόεδρος του οργανισμού Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, μιλώντας χθες στο συνέδριο ανέφερε ότι μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων αφορούν χρέη τα οποία κληρονόμησε ο ΕΟΠΥΥ από τα ασφαλιστικά ταμεία που προϋπήρχαν.

Τα χρέη των προηγούμενων ταμείων ήταν της τάξης των 448 εκατ. ευρώ και αυτά πέρασαν στον ΕΟΠΥΥ, όταν την ίδια στιγμή οι πιστώσεις στα ταμεία αυτά δεν μεταβιβάστηκαν στον νέο οργανισμό.

Όπως μάλιστα τόνισε ο αντιπρόεδρος, δεν ξέρει κανείς τι έγιναν οι πιστώσεις για παροχές υγείας εκείνης της περιόδου οι οποίες δεν μετεγράφηκαν στον ΕΟΠΥΥ και θα πρέπει το θέμα να διερευνηθεί.

Ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση για τα κληρονομηθέντα χρέη του οργανισμού τα οποία αφορούν το 10% της αξίας των υποβολών-χρεώσεων που δεν είχαν εκκαθαρίσει τα προηγούμενα ταμεία πριν ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ.

Επίσης από το συνολικό 1,65 δισ. ευρώ των χρεών, ένα σημαντικό τμήμα ύψους 517 εκατ. ευρώ αφορά σε rebate και clawback το οποίο δεν έχει αποδοθεί ή συμψηφιστεί από τους παρόχους υγείας, δηλαδή κλινικές και διαγνωστικά. Χρέη ύψους 270 εκατ. ευρώ αφορούν φαρμακευτικές εταιρείες και δεν αφορούν τους παρόχους. Έτσι, κατά τον κύριο Γεωργακόπουλο το συνολικό ποσό που απομένει να πληρωθεί προς τους παρόχους περιορίζεται στα 415 εκατ. ευρώ. Σχετικά δε για τις αποπληρωμές σημείωσε ότι θα γίνουν μόλις εκταμιευτεί η δόση των 7,5 δισ. ευρώ.

Δείτε επίσης