Τις επόμενες μέρες η υπουργική απόφαση για τα 216 ΓΕΔΙΦΑ

farmaka1Τις επόμενες μέρες θα έρθει η Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τον τρόπο διάθεσης των ΓΕΔΙΦΑ (Γενικής Διάθεσης Φάρμακα) και από άλλα κανάλια διανομής πλην των φαρμακείων.

Το υπουργείο Υγείας κρατά «κλειστά τα χαρτιά» του αναφορικά με τις λεπτομέρειες γύρω από την διάθεση αυτών των φαρμάκων, τη διακίνηση και τη φύλαξή τους. Προς το παρόν, άγνωστο παραμένει ποια ακριβώς είναι αυτά τα 216 φάρμακα που έχουν επιλεγεί να πωλούνται ελεύθερα στην αγορά.

Η υπουργική απόφαση θα καθορίζει τις λεπτομέρειες της διαδικασίας κατάταξης των φαρμάκων στην υποκατηγορία ΓΕΔΙΦΑ, επισήμανση, συνθήκες και όρους ασφαλούς φύλαξης, διακίνησης και διάθεσής τους καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία της υποκατηγορίας των ΓΕΔΙΦΑ αποτελεί μέρος του Μνημονίου του Αυγούστου 2015 με τους Θεσμούς και -προς το παρόν- περιλαμβάνει 216 από τα συνολικά 1.582 μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ).

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα φάρμακα που θα κατατάσσονται στην υποκατηγορία ΓΕΔΙΦΑ θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Να είναι ήδη ενταγμένα στην κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ χωρίς να συντρέχουν νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την επανεξέταση της κατάταξής τους ως συνταγογραφούμενα.

2. Να είναι φάρμακα που να αντιμετωπίζουν συμπτώματα εύκολης αυτοδιάγνωσης και αντιμετώπισης τα οποία είναι προφανή και δεν συγχέονται με συμπτώματα άλλης νόσου.

3. Η οδηγία του δοσολογικού σχήματος να είναι απλή.

4. Οι αλληλεπιδράσεις τους με άλλες συχνά χορηγούμενες θεραπείες να είναι ελάχιστες και, εφόσον υπάρχουν, να είναι χαμηλού κινδύνου.

5. Να μη χρειάζονται ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης και διακίνησης.

6. Οι συσκευασίες τους να είναι μικρές και, σε συνδυασμό με την περιεκτικότητα, η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μη ξεπερνά δοσολογία που να μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του λήπτη.

7. Να μην υπάρχουν έγκριτες και τεκμηριωμένες ενδείξεις για σοβαρούς κινδύνους από τη μακροχρόνια χρήση τους από τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία σε επιστημονικά περιοδικά που διαθέτουν κριτική επιτροπή αξιολόγησης.

Δείτε επίσης